اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

همکاري‌هاي ايران و عربستان در کريدورهاي بين‌المللي

عربستان به‌عنوان بزرگترين صادرکننده نفت خام در دنيا همواره اقتصاد خود را مبتني بر اين نوع درآمد استوار کرده است، به‌طوري که نيمي از GDP اين کشور را درآمدهاي ناشي از فروش نفت تشکيل مي‌دهد.

همکاري‌هاي ايران و عربستان در کريدورهاي بين‌المللي

حال بعد از گذشت ساليان متمادي، اين کشور به دنبال نقشآفريني در کريدورهاي بينالمللي است. نکته حائز اهميت، علت اين هدفگذاري براي کشوري است که نياز درآمدي به غير از فروش نفت ندارد و از نظر درآمدي در نقطه مطلوبي قرار دارد.

اولين دليلي که با مطالعه سند چشم انداز اين کشور ميتوان يافت، نرخ بالاي بيکاري ( 11.6 درصد) در اين کشور است که دولت سعودي قصد دارد اين مسئله در افق 7 ساله، به 7 درصد کاهش دهد.

يکي از عواملي که ميتواند اين مهم را به سرانجام برساند نقشآفريني در کريدورهاي بينالمللي است. دومين دليل، هدفگذاري رسيدن به سهم 35 درصدي بنگاه تجاري کوچک و متوسط از GDP اين کشور است که باز هم مشاغل مربوط به لجستيک ميتوانند نقشي مهم در اين مسئله ايفا کنند. سومين دليل هم متنوعسازي درآمدهاي اين کشور است، سعوديها دريافتهاند که وابستگي به نفت و گاز ميتواند به اقتصاد اين کشور آسيب بزند.

بر اين اساس آنها در سند چشم انداز خود تا سال 2030 به اين موضوع اشاره کرده  و اميدوارند رتبه خود را در شاخص عملکرد لجستيک (LPI )  از 49 به 25 رسانده و به عنوان يک کشور تعيينکننده در کريدورهاي بينالمللي نقش ايفا کنند.

همکاري هاي ايران و عربستان در کريدورهاي بينالمللي چگونه ميتواند رقم بخورد؟

ايران و عربستان 19 اسفندماه سال 1401 پس از مذاکرات فشرده، روابط في مابين را عاديسازي کردند. اين امر ميتواند منجر به همکاريهاي لجستيکي ميان دو کشور شود تا جايي که محموله هاي تجاري بين کشورهاي حوزهيCIS  با عربستان از مسير ايران عبور کند. ايجاد اين کريدور ميتواند هم براي ايران و هم براي عربستان منافع اقتصادي، امنيتي و اجتماعي داشته باشد و به صلح و روابط بدون تنش پايدار ميان دو کشور کمک کند.

اين همکاريهاي ترانزيتي ميتواند به توسعه اقتصادي طرفين کمک کرده و از سوءاستفاده و نفوذ کشورهايي مانند آمريکا در منطقه جلوگيري کند. در حال حاضر عربستان سعودي به تنهايي حدود 1.6 ميليارد دلار با روسيه تجارت دارد که مسير ايران يکي از مطلوبترين مسيرها براي عبور اين کالاهاست، همچنين دو کشور ميتوانند نقش هاب ترانزيتي براي کشورهاي منطقه ايفا کنند و اين همکاريهاي لجستيکي را افزايش دهند.

عبور محموله اخير ترانزيتي بين روسيه و عربستان از مسير ايران، نمونه اي از اين همکاري ترانزيتي به حساب مي آيد. محموله کانتينري ذکر شده با ورود از مرز اينچه برون و با استفاده از حمل و نقل ريلي به بندر عباس رسيد و در ادامه با استفاده از حملونقل دريايي  به عربستان ارسال شد. اين اقدام ميتواند نمونهاي موفق از همکاري ترانزيتي مشترک بين ايران و عربستان  به حساب آيد.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.