در ماه هاي اخير کرانههاي جنوبي باب المندب، مشرف به سواحل يمن در اين تنگه شاهد تحولي مهم و معنادار در روابط رژيم صهيونيستي و حکومت خودخوانده سوماليلند بوده است.
اين روابط که پيشتر در حد گزارشها و تماسهاي غيرعلني بود در مقطع اخير به صورت اقدامات ديپلماتيک آشکار و علني درآمده است که آخرين مورد آن، تعيين سفير غيرمقيم از سوي کابينه نتانياهو براي منطقه سوماليلند بوده که البته اين امر با اعتراض قاطع و جدي دولت سومالي و بسياري از کشورهاي عربي و اسلامي منطقه همراه شده است.
اما موضع يمن صريحترين مخالفت را نشان داده است؛ به نحوي که صنعا تأکيد کرده هرگونه حضور صهيونيستها را به مثابه هدفي نظامي مشروعي براي خود قلمداد ميکند و به شدت به آن واکنش نشان خواهد داد.
در همين رابطه «رشيد الحداد»، تحليلگر و کارشناس برجسته اقتصادي يمن در تشريح پيامدهاي ورود تلآويو به محيط امنيتي باب المندب ميگويد: حضور اسرائيل در سوماليلند که يک منطقه جداييطلب از سومالي است، خطري براي امنيت ملي يمن و امنيت ملي عربي است و در عين حال کشتيراني بينالمللي را تهديد ميکند، بهويژه که اسرائيل تلاش کرده جاي پايي نزديک به بابالمندب براي خود دست و پا کند.
وي در ادامه در تبيين رويکرد دولت يمن به اين اقدام ماجراجويانه صهيونيستها افزود: تحرکات اسرائيل در سوماليلند با جديت تمام در صنعا مورد بررسي قرار گرفته است. در عين حال اين رژيم از سوي جنبش انصارالله در صنعا تهديد به حمله مستقيم نظامي شده است، چرا که اين حضور به عنوان تهديد امنيتي بسيار مهم براي حاکميت و سيادت جمهوري يمن تلقي ميشود.
ناظران و کارشناسان تحولات منطقهاي و بينالمللي معتقدند رابطه ايجاد شده بين سوماليلند و اسرائيل يک رخداد گذرا نيست، بلکه رابطه راهبردي غيرمستقيمي است که به يک صحنه گستردهتر يعني درياي سرخ و شاخ آفريقا مرتبط ميشود.
اين وضعيت پيامدهايي براي امنيت ملي عربي و اسلامي و همچنين براي کشتيراني در درياي سرخ به همراه دارد که هدف آن اعمال فشار بر گلوگاه دريايي يمن و تأمين مسيرهاي کشتيراني مرتبط با درگيري در بابالمندب و همچنين گسترش ميدان درگيري با جمهوري يمن بهويژه پس از نقش يمن در عمليات طوفان الاقصي و نبرد پشتيباني از غزه عنوان شده است.
«کريم زارعي»، تحليلگر سياسي معتقد است آنچه روشن به نظر ميرسد اين است که رژيم صهيونيستي در اقدامات اخير خود از جمله به رسميت شناختن اقليم سوماليلند و اعزام سفير غيرمقيم و برخي اقدامات مرتبط با عاديسازي در تلاش است موقعيتي خاص در درياي سرخ و در بابالمندب براي خود ايجاد کند، به ويژه با توجه به اينکه اين رژيم از تجربههاي گذشته خود در بابالمندب و درياي سرخ و مواجهه با ارتش يمن و همچنين تجاوز جنايتکارانهاي که در جريان جنگ عليه مردم غزه مرتکب شد، درس گرفته و تلاش ميکند به هر طريق ممکن برخي اهرمهاي فشار در اين منطقه را به دست آورد؛ با اين حال تأکيد ميشود که نيروهاي مسلح يمن در برابر اين اقدامات و همچنين نيروهاي مزدور در منطقه و در درياي سرخ واکنش نشان خواهند داد.
اين اقدام تلآويو صرفاً به يک شناسايي ديپلماتيک محدود نميشود بلکه گامي متهورانه در چارچوب گسترش دامنه رقابت و نفوذ در درياي سرخ و درياي عرب و بخشي از بازطراحي گسترده معادلات منطقهاي در درياي سرخ و شاخ آفريقا به شمار ميرود که نتيجه آن بهطور مستقيم بر امنيت ملي يمن تاثيرگذار خواهد بود.
«عبدالله الصبري»، سرپرست وزارت امور خارجه يمن اظهار داشت: رقابت براي کنترل شاخ آفريقا و بابالمندب آغاز شده است و در اين بين راهبرد اسرائيل در درياي سرخ راهبردي بلندمدت محسوب ميشود. در مقابل، نقش يمن به عنوان عاملي بازدارنده در برابر اين راهبرد صهيونيستها است.
الصبري افزود: آنچه در منطقه سوماليلند در حال رخ دادن است، تهديدي براي امنيت ملي يمن تلقي ميشود؛ به همين دليل، صنعا واکنشي قاطع نشان داده و اعلام کرده است که هرگونه تحرک نظامي يا امنيتي اسرائيل در سوماليلند با واکنش شديد مواجه خواهد شد و چنين تحرکاتي هدف مشروع نظامي براي نيروهاي مسلح يمن قلمداد خواهد شد.
به باور تحليلگران مسائل غرب آسيا و شمال آفريقا،دستيابي رژيم صهيونيستي به جاي پايي در شاخ آفريقا و مشرف به بابالمندب بيش از هر چيز با هدف کاهش اثرگذاري نقش يمن در منطقه، بهويژه پس از عمليات طوفان الاقصي و در چارچوب تلاش براي بازترسيم راههاي نفوذ و کنترل در منطقه است.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.