اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

مضرترين روغن‌ براي سلامت قلب

گسترش تمايل به زندگي شهري مردم دنيا در دهه هاي اخير در کنار همه ابعاد اقتصادي، اجتماعي و تکنولوژيکي، پيامدهايي را نيز در سبک زندگي افراد ايجاد کرده که مهم ترين آن شايد سرعت روزافزون برنامه روزمره زندگي است و اين امر به ويژه در برنامه غذايي خانواده ها، نمود بارزي مي يابد.

مضرترين روغن‌ براي سلامت قلب

از جمله چالش هايي که زندگي شهرنشيني براي انسان امروزي رقم زده است، تمايل به انتخاب غذاهايي با کوتاه ترين زمان پخت است که بيشتر با نام «فست فود» شناخته مي شود و به ميزان گسترده اي استفاده از روغن ها و غذاهاي فرآوري شده را در برنامه غذايي گسترش داده است.

اما در کنار برنامه غذايي با غذاهاي سريع پخت که به ويژه با افزايش سرخ کردن مواد غذايي گره خورده است، توجه به انتخاب نوع روغن مناسب، مي تواند زمينه ساز سلامت ما در برابر بيماري هاي شايع دنياي امروز، به ويژه بيماري هاي قلبي عروقي به عنوان يکي از مهم ترين علت هاي مرگ و مير در جوامع باشد.

 دکتر «جواد کجوري»، متخصص قلب و عروق و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز در ادامه مهم ترين نکته هايي که لازم است در هنگام انتخاب روغن ها به ياد داشته باشيم را بيان مي کند.

اين پزشک فلوشيپ اقدامات مداخله اي قلب و عروق در دانشگاه علوم پزشکي شيراز، از انتخاب مناسب روغن مصرفي به عنوان يک اقدام کارآمد براي مراقبت از سلامت قلب ياد کرد و با دسته بندي روغن هاي مصرفي به انواع مايع و جامد گفت: روغن هاي ترانس نيز با هيدروژنه کردن روغن مايع و تبديل آن به جامد تهيه مي شود که در ديدگاه عمومي به عنوان روغن نباتي شناخته مي شود و ناسالم ترين نوع روغن براي سلامت افراد شناخته شده است.

 

کدام انواع روغن مايع در اولويت قرار دارد؟

او ضمن توصيه به کاهش مصرف روغن و غذاهاي سرخ کردني در برنامه غذايي روزانه خانواده تا حد امکان، روغن مايع را مناسب ترين گزينه براي استفاده عنوان کرد که جذب کمتري در عروق دارد و افزود: در ميان انواع روغن، روغن زيتون در صورت استفاده از حرارت پايين، سالم ترين نوع روغن شناخته مي شود؛ همچنين روغن هاي تهيه شده از کلزا، ذرت و دانه آفتابگردان نيز گزينه هاي مناسبي محسوب مي شود.

دکتر کجوري استفاده از روغن مايع براي سرخ کردن را اقدامي غير بهداشتي توصيف کرد و در اين زمينه توضيح داد: واکنش ميان حرارت روغن و ديواره ظرف، خطر سرطان زايي به همراه دارد و بر همين اساس توصيه مي شود از روغن مخصوص سرخ کردني که نقطه جوش بالاتري دارد استفاده شود.

اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز همچنين استفاده از ظرف هاي تفلون را از ديگر عوامل تهديدکننده سلامت افراد در زمينه خطر ابتلا به سرطان ها برشمرد و اضافه کرد: در حال حاضر ورود تکنولوژي هاي جديد خانگي مانند ظرف هاي کم روغن و دستگاه هايي که براي سرخ کردن مواد غذايي به روغن اندکي نياز دارد، گزينه هاي مناسبي براي کاهش مصرف روغن در برنامه غذايي خانواده محسوب مي شود.

 

3 نشانه مهم بيماري هاي قلبي را بشناسيم

دکتر کجوري ضمن تاکيد بر تلاش براي مراقبت از سلامت قلب به کمک عوامل خطر قابل کنترل شامل پرهيز از مصرف سيگار، کنترل چاقي، داشتن تحرک بدني، پيشگيري از پرفشاري خون، ديابت و چربي خون؛ اظهار کرد: به طور کلي نشانه هاي ابتلا به بيماري هاي قلبي را مي توان در سه عارضه مهم درد قفسه سينه؛ تپش قلب و نفس تنگي شناسايي کرد که در صورت بروز در فرد، بايد به صورت جدي پيگيري شود.

او يادآور شد: آمارهاي مراجعه به مراکز درماني نشان مي دهد که حجم بالايي از موارد مراجعه با عارضه هاي ياد شده، در اثر بروز اضطراب در افراد ايجاد مي شود؛ اما اين به معناي بي توجهي به نشانه هاي هشدار دهنده نيست، چرا که ضمن ضرورت تشخيص پزشکي در اين زمينه، گاه تشديد اين نشانه ها در اثر اضطراب نيز به بروز مشکلات حاد مانند سکته هاي قلبي منجر مي شود.

پزشک متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکي شيراز در ادامه يکي از زنگ هاي خطر بروز بيماري هاي قلبي عروقي و بسياري بيماري هاي ديگر در جوامع امروزي را چاقي و اضافه وزن عنوان کرد که به ويژه در الگوي چاقي سيبي شکل در ناحيه شکم که الگوي آن اغلب در مردان شايع است، با ايجاد مشکلاتي مانند مقاومت به انسولين، موجب خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي مي شود.

 

مهم ترين مواد غذايي مضر براي سلامت قلب

به گفته اين عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شيراز، روغن هاي جامد و حاوي ترانس و پالم؛ تکه هاي گوشت پرچربي در غذاهايي مانند کله پاچه و خورشت ها؛ نوشابه هاي گازدار؛ اسنک ها از قبيل چيپس و پفک؛ شيريني ها و دسرها؛ همچنين پودرهاي شير براي تهيه قهوه به دليل وجود پالم در فرآوري صنعتي؛ مهم ترين مواد غذايي مضر براي سلامت قلب است.

دکتر کجوري با تاکيد بر ضرورت توجه افراد به ميزان دريافت کالري روزانه به عنوان راهکاري کارآمد براي دستيابي به وزن متعادل، همچنين انتخاب رژيم غذايي سالم و کاهش مصرف مواد غذايي مانند برنج در برنامه هفتگي خانواده را از جمله گام هاي پيشگيرانه در اين زمينه برشمرد.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.