اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

عوارض گسترده بي‌خوابي

روانشناس باليني و مدرس دانشگاه در خصوص ارتباط بين خواب و خلق‌وخو در نوجوانان گفت: در بسياري از افراد، خواب ناکافي در بلندمدت منجر به عوارض جسماني متعددي از جمله سردرد، خستگي، تغييرات هورموني و به طور کلي افزايش احتمال بيماري‌ها مي‌شود. همچنين عوارض روان‌شناختي شامل گيجي و سردرگمي، تحريک‌پذيري رواني، پرخاشگري، عدم تمرکز، اضطراب، افسردگي و ضعف حافظه نيز گزارش شده است.

14:49
عوارض گسترده بي‌خوابي

مجيد غفاري اظهار کرد: در نهايت، مجموع عوارض ذکر شده تاثير منفي بر بلوغ جسمي و رواني فرد ميگذارد و عملکرد او در زندگي را از جنبههاي مختلف تحصيلي، شغلي و اجتماعي مختل شده و تحت تاثير قرار ميدهد.

غفاري با اشاره به اينکه عوامل مختلفي منجر به خواب ناکافي ميشود، خاطرنشان کرد: گاهي برخي بيماريهاي پزشکي و نيز برخي مشکلات و اختلالات روانشناختي، باعث مختل شدن فرايند خواب ميشوند. در کنار اين موارد، يکي از مهمترين دلايل خوابِ ناکافي، عدم رعايت بهداشت خواب است. به اين معني که فرد براي خواب خود، ارزش و نظم خاصي قائل نيست چرا که در بسياري از موارد، فرد شناختي در مورد اهميت کيفيت خواب در ابعاد مختلف زندگي خود ندارد و در نتيجه، به آن اهميتي نميدهد.

اين روانشناس باليني و مدرس دانشگاه ادامه داد: مساله اينجاست که عدم کفايت خواب، در بسياري از مواقع به مرور عوارض خود را نشان ميدهد، يعني فرد در اين مورد دچار «سندروم قورباغه آبپز» ميشود؛ به گونهاي که اوايل متوجه عوارض نميشود اما به مرور زمان، کارکرد و عملکرد جسمي و رواني او مختل ميشود.

وي با بيان اينکه در سالهاي اخير، استفاده از گوشيهاي هوشمند و بازيهاي رايانهاي آفلاين و آنلاين، بسياري از نوجوانان را دچار مشکل ساخته است، يادآور شد: چرا که اين وسايلِ سرگرمکننده، به خاطر سطح بالاي «لذتدهي و محرّکبودن براي مغز» به تدريج فرد را دچار اعتياد ميکنند. چنانکه بسياري از تحقيقات امروزه به انواع اعتياد نظير اعتياد به اينترنت (وب گردي)، گوشي همراه و بازيهاي رايانهاي آفلاين و آنلاين و عوارض متعدد آنها اشاره کردهاند.

غفاري افزود: افرادي که دچار چنين اعتيادهايي ميشوند، از نظر جسمي و رواني ضعيف شده و به تدريج کارکرد و عملکرد مناسب خود در زمينههاي مختلف فردي و اجتماعي را از دست ميدهند.

اين روانشناس باليني تاکيد کرد: بر اين اساس، به والدين و نوجوانان پيشنهاد ميشود در مورد اهميت نقش خواب کافي و با کيفيت در سلامت جسم و روان، کارکرد و عملکرد فردي و اجتماعي افراد مطالعه و دستورات لازم براي رعايت بهداشت خواب را متناسب با ويژگيهاي فردي خود، رعايت کنند.

وي به طور ويژه هشدار داد تا قبل از ابتلا به انواع اعتيادهاي جديد که در بالا به آنها اشاره شد، حتما براي استفاده از گوشيهاي هوشمند و سرگرميهاي رايانهاي آفلاين و آنلاين، نظم و قاعدهي مشخصي متناسب با سن افراد، رعايت شود و در اين راه بهتر است از کمک تخصصي روانشناسان و مشاوران خانواده که پروانه اشتغال از سازمان نظام مشاوره و روانشناسي کشور دارند، بهره گرفته شود.

منبع: ايسنا

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.