بامداد 23 خرداد، رژيم صهيونيستي حملهاي گسترده انجام داد که منجر به شهادت چندين فرمانده و نيروهاي نظامي و غيرنظامي ايران شد و تأسيسات نظامي را هدف قرار داد.
به گزارش خبرگزاري فارس، سپاه پاسداران همان شب اعلام کرد عمليات «وعده صادق 3» با رمز «يا علي بن ابيطالب (ع)» آغاز شده است. اين عمليات در 22 مرحله و به مدت 12 روز ادامه يافت و بيش از 26 هدف راهبردي در سرزمينهاي اشغالي با موشکها و پهپادهاي ايران هدف قرار گرفت.
توانمندي ايران در حوزه موشکي باعث انهدام گسترده اهداف نظامي در اسرائيل شد، به طوري که جان مرشايمر، کارشناس و دانشمند آمريکايي علوم سياسي، تأکيد کرد که «موشکهاي بالستيک ايران بخشهاي مهم اسرائيل را زير آتش گرفتند و اسرائيل از ما خواست تا فتيله جنگ را خاموش کنيم.»
چرا ايران به سوي استفاده از موشک رفت
قبل از انقلاب اسلامي، ايران تنها موشک هاوک را به صورت پدافندي در اختيار داشت و دانش ساخت موشکهاي پيشرفته وجود نداشت.
پس از پيروزي انقلاب، تنها دو سال بعد، ارتش بعث عراق با حمايت قدرتهاي جهاني به ايران حمله کرد تا بخشهايي از خاک کشور را جدا کند.
رژيم صدام علاوه بر هدف قرار دادن نيروهاي نظامي، غيرنظاميان را نيز با جنگندهها و موشکهاي اسکاد بي و اسکاد سي بمباران ميکرد. ايران در مقابل اين حملات عمدتاً بدون دفاع موشکي بود.
در طول جنگ، رژيم صدام علاوه بر هدف قرار دادن نيروهاي نظامي، غيرنظاميان را نيز با استفاده از جنگندهها و موشکهاي دوربرد اسکاد بي و اسکاد سي مورد حمله قرار ميداد. در آن زمان، ايران غالباً در مقابل اين حملات بيدفاع بود و موشک مناسبي براي دفاع نداشت.
در همين شرايط، جوانان سپاه پاسداران انقلاب اسلامي وارد عمل شدند تا بتوانند موشکهاي بومي را طراحي و توليد کنند. اما دانش لازم براي ساخت اين موشکها هنوز در ايران وجود نداشت و لازم بود تجهيزات و فناوري از کشورهاي ديگر تأمين شود. به همين دليل، مسئولان دفاعي کشور به سراغ چند کشور دوست مانند ليبي و سوريه رفتند تا موشکهاي مورد نياز را تهيه کنند.
سردار علي بلالي، مشاور فرمانده نيروي هوافضاي سپاه، ميگويد: «با شدت گرفتن حملات عراق و انتقال جنگ به شهرهاي بيدفاع، ما مجبور شديم به سمت سلاحي برويم که بتواند بازدارندگي ايجاد کند. تعداد محدود هواپيما و پدافند هوايي قوي عراق باعث شد استفاده از موشکهاي زمين به زمين در دستور کار قرار
گيرد.»
رهبر انقلاب در سال 1363 به ليبي و سوريه سفر کرد و در نتيجه اين سفرها، ايران موفق شد سامانههاي موشکي را وارد کند و نيروهاي خود را براي آموزش به سوريه اعزام کند.
ايران مجهز به موشک شد
ايران از طريق مذاکره با معمر قذافي، رئيسجمهور وقت ليبي، 10 فروند موشک اسکاد بي دريافت کرد. وزير وقت سپاه پاسداران و مسئول اين مذاکرات، سردار محسن رفيقدوست، روايت ميکند: «در روزهايي که عراق تهران را موشکباران ميکرد، من و آقاي صفوي به ديدار قذافي رفتيم و او 10 موشک به ما داد؛ شرط داشت که يکي از اين موشکها به سمت عربستان شليک شود که من پذيرفتم. سپس دو بار ديگر نيز 10 موشک رايگان دريافت کرديم و قول اجراي شرط را دادم، هرچند ما با عربستان در جنگ نبوديم.»
پس از مدتي، ليبي به دليل فشارهاي بينالمللي سکوهاي پرتاب و موشکها را از کار انداخت و قطعات حساس را مخفيانه خارج کرد. در اين شرايط، ايران مجبور شد موشکهاي خود را از کره شمالي خريداري کند و در نهايت به توليد داخلي روي آورد.
يک خرابکاري که شد جرقه نخستين شليک به قلب صدام
سردار علي بلالي با اشاره به خرابکاري متخصصان اهل ليبي در برنامه موشکي ايران به خبرنگار فارس ميگويد که ليبياييها براي پاسخ به فشارهاي بينالمللي و درخواست اعراب وصدام و قول شرف به آنها، که ديگر موشکي از ايران به سمت عراق شليک نخواهد شد، سکوهاي پرتاب و موشکها را از کار انداختند و تعدادي از قطعات حساس و مهم را براي اطمينان عدم شليک، بهطور مخفيانه از موشک و سکو جدا کرده و با خود به مکان مطمئني در سفارتشان بردند.
وي ادامه ميدهد: در آذرماه 65 آخرين موشک توسط ليبي شليک شده بود و اين سال شديدترين حملات جنگ شهرها را از سوي صدام شاهد هستيم. شهرهاي ما بمباران ميشد و هيچ موشکي از طرف ايران شليک نميشد!
پيشکسوت عرصه موشکي افزود: خرابکاريهاي ليبياييها را در مدت 17 روز به کمک مهندسان وزارت سپاه که شهيد مقدم براي مهندسي معکوس بکار گرفته بود برطرف کرديم و با لطف و عنايت خدا در تاريخ 21 ديماه سال 1365 با برطرف کردن کليه اشکالات ايجاد شده در ساعت 6:20 صبح پس از دعا وتوسل به خدا و ائمه معصومين (ع) اولين موشک بدست فرزندان ايران زمين به هدفي نظامي که مرکز نيروي هوايي عراق در بغداد بود شليک شد.
وي ادامه داد: همان مرکزي که در بمباران شهرهاي ما ترکتازي ميکرد و به اين باور رسيده بودند که از ايران هيچ موشکي به اهداف عراقي شليک نخواهد شد. الحمدلله کار پرتاب موشک اسکاد بهصورت مستقل به دست پاسداران انقلاب اسلامي افتاد و پاي کار موشکي مانديم و نقطه عطف موشکي در نيروهاي مسلح را خلق کرديم.
مغز متفکر موشکي ايران کيست
شهيد حسن طهرانيمقدم 6 آبان ماه سال 1338 در يک خانواده پر جمعيت مذهبي و در محله سرچشمه تهران چشم به جهان گشود. او در دوران کودکي به همراه خانواده اش به علت شغل پدرش که خياط بود به محلههاي شکوفه و بهارستان رفت و دوران ابتدايي و هنرستان خود را در اين دو محله سپري کرد.
او در سال 1356 ديپلم خود را گرفت و سپس در رشته برش قطعات صنعتي در مدرسه عالي تکنيکيوم نفيسي ادامه تحصيل داد. پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 58 در رشته مهندسي صنايع دانشگاه خواجه نصيرالدين طوسي پذيرفته شد و مدرک گرفت. در تيرماه 1359، در سن 21 سالگي به سپاه پاسداران پيوست و به عنوان مسئول اطلاعات منطقه 3 سپاه شمال منصوب شد و تا پايان مهر همان سال در اين سمت باقي ماند.
شهيد طهراني مقدم از پيشگامان تشکيل توپخانه سپاه بود که با استفاده از توپهاي غنيمتي ارتش عراق در سال 1359، توپخانه سپاه را پايهگذاري کرد و بعدها اين واحد در لشکر امام حسين (ع) اصفهان فعاليت و در سال 1361 به يگان رسمي توپخانه سپاه تبديل شد.
شهيد حاج حسن طهراني مقدم در آبانماه سال 1362 فرماندهي موشکي سپاه را تأسيس کرد.
اولين موشک ايران در 21 اسفندماه 1363 به سمت کرکوک شليک شد. دومين موشک نيز در بامداد 23 اسفندماه 1364 به ساختمان بانک رافدين بغداد اصابت کرد. موشک بعدي باشگاه افسران ارتش عراق را هدف قرار داد و حدود 200 فرمانده عراقي را به هلاکت رساند.
پس از صدور فرمان امام خميني (ره) مبني بر تشکيل نيروهاي سهگانه سپاه، شهيد طهراني مقدم در سال 1364 فرمانده موشکي نيروي هوايي سپاه شد.
نخستين موشکهاي ساخت ايران وارد شدند
شهيد حاج حسن طهراني مقدم نخستين موشک ايراني را در سال 1366 با نام «نازعات» طراحي و با موفقيت شليک کرد. اين دستاورد، نقطه آغاز توسعه توانمندي موشکي کشور بود. در ادامه همين مسير، يگان موشکي در سال 1377 موفق به ساخت و آزمايش موشک دوربرد و قدرتمند «شهاب 3» شد.
سردار عباس خاني آراني، از فرماندهان توپخانه و موشکي نيروي زميني سپاه، درباره اين موفقيت چنين ميگويد: «درست است که وزارت دفاع به عنوان پشتيبان نيروهاي مسلح در پروژه ساخت موشک شهاب 3 نقش داشت، اما بخش عمده تحقيقات و طراحي آن توسط شهيد طهراني مقدم انجام شده بود.
بنابر گفته وي، «او اعتقاد داشت که نبايد منتظر بمانيم تا ديگران ابزار دفاعي را بسازند و سپس به ما تحويل دهند. به باور او، اگر نيروهاي مسلح ما به درک درستي از نوع تهديدات برسند، بايد خودشان نيز براي توليد ابزار مورد نياز گام بردارند؛ چرا که متخصصان داخلي کشور از توانمندي علمي و عملي بسيار بالايي برخوردارند.»
وقتي نور اميد در دل حاج حسن روشن بود
سردار علي بلالي، از فرماندهان يگان موشکي سپاه ميگويد: «شهيد حسن طهراني مقدم بسيار صبور، مقاوم و اهل پشتکار بود و در راه رسيدن به هدف، هيچ مانعي را به رسميت نميشناخت؛ هميشه با عزم راسخ از موانع عبور ميکرد. روحيهاي شاد، پر احساس و سختکوش داشت. زماني که کار موشکي بيشتر در دست ليبياييها بود و ما احساس ميکرديم نقش مؤثري در جنگ نداريم، به حسنآقا اعتراض ميکرديم که چرا ما را از جبهه دور کردهاي و به يگان موشکي آوردهاي در حالي که کار اصلي در دست ديگران است! حتي ميگفتيم ميخواهيم برگرديم به خط مقدم. اما او با آرامش ميگفت: «بچهها، حوصله کنيد، منتظر بمانيد؛ بگذاريد اين کار پا بگيرد، همه چيز درست ميشود.»
در واقع، ما داشتيم پشت حسنآقا را خالي ميکرديم و دليلمان هم اين بود که احساس بيتأثيري ميکرديم، اما انگار او چيز ديگري را ديده بود؛ گويي به او نشان داده بودند که قرار است به چه نقطهاي برسيم. به همين دليل بود که مدام به ما ميگفت «کمي صبر کنيد، تا کار به دست خودمان بيفتد.»
امروز، من خدا را شکر ميکنم که آن روزها اطاعتپذير بوديم و مانديم، و اکنون شاهد ثمره آن مجاهدتها هستيم.
تنوع موشکهاي ايران؛ از شهاب و قدر و قيام تا خرمشهر و سجيل و فتاح
اين دستاوردها زمينهساز تقويت قدرت بازدارندگي نظامي ايران در سطح منطقه و جهان و به تبع آن افزايش امنيت و اقتدار ملي کشور شد؛ موفقيتهايي که مرهون تلاشها و ابتکارات علمي و دانشبنيان سردار شهيد حسن طهراني مقدم و امثال او است.
موشکهاي مختلف ايران در انواع بالستيک، هايپرسونيک و کروز هستند که مهمترين آنها شهابها (شهاب 1، 2 و 3) با بردهاي مختلف، موشکهاي خرمشهر و ذوالفقار با بردهاي متوسط و کوتاه، فاتح 110 و فاتح 313 به عنوان موشکهاي بالستيک کوتاهبرد و کروز با دقت بالا، همچنين قيام به عنوان موشک بالستيک برد متوسط و قدير به عنوان موشک کروز دريايي با برد متوسط بخشي از دستاوردهاي موشکي ايران هستند.
دست بلند ايران در انتقام از دشمنان؛ از رافدين تا وعدههاي صادق و بشارت فتح
توانمندي موشکي ايران نقش کليدي و بازدارندهاي در انتقامگيري و دفاع از کشور در مقابل دشمنان دارد.
اين توانمندي باعث شده است که هرگونه تجاوز يا حمله احتمالي به ايران با پاسخ قاطع و سنگين مواجه شود، به گونهاي که دشمنان از اقدام نظامي عليه ايران دچار ترديد و واهمه
شوند.
موشکهاي ايراني با برد و دقت بالا اين امکان را فراهم ميکنند که نقاط حساس و استراتژيک دشمنان در کوتاهترين زمان هدف قرار گيرند و انتقام سختي براي حملات و اقدامات خصمانه آنها گرفته شود. به همين دليل، قدرت موشکي ايران يکي از عوامل مهم حفظ امنيت ملي، تقويت بازدارندگي و تضمين حفظ استقلال و تماميت ارضي کشور
است.
جديدترين نمونه آن، عمليات «وعده صادق 3» است که ايران توانست مهمترين نقاط اسرائيل را زير آتش سنگين موشکهاي خود قرار داد. البته عمليات «بشارت فتح» در شليک به مرکز عمليات سنتکام در پايگاه العديد قطر نيز دستاورد مهم ديگري است که موشکهاي ايراني آن را به ارمغان آوردند.
هر موشک يک هشدار قاطع به دشمنان و بدخواهان ايران
قدرت موشکي جمهوري اسلامي ايران، امروز به عنوان يک هشدار قاطع و صريح در برابر دشمنان اين سرزمين عمل ميکند؛ پيامي روشن و بدون ابهام به هر قدرتي که بخواهد دست از پا خطا کند.
اين توان بازدارنده، نهتنها ثمره سالها تلاش علمي، مهندسي و جهادي فرزندان اين مرز و بوم است، بلکه پشتوانهاي استوار براي امنيت ملي و پاسخي کوبنده به هرگونه تهديد احتمالي محسوب ميشود.
جمهوري اسلامي ايران با اتکا به اين قدرت، اعلام کرده است که در برابر تجاوز، نه تنها سکوت نميکند، بلکه توان دفاعياش را با دقت و قاطعيت به کار خواهد بست.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.