به گزارش خبرنگار مهر، دفتر برنامه و بودجه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در راستاي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات و شفافسازي، گزارشي از هزينههاي جشن نوروز سال 1404 را منتشر کرد.
در اين گزارش که در سامانه شفافسازي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به آدرس https://cfoia.farhang.gov.ir/ منتشر شده است، جزئيات و رديفهاي مخارج برگزاري جشن نوروز که در روزهاي منتهي به نوروز 1404 برگزار شد، در معرض عموم قرار گرفته است. حضور مقامات خارجي، سفراي کشورهاي حوزه تمدني نوروز، شخصيتهاي فرهنگي و علاقمندان به حضور در اين جشن باستاني در ميدان آزادي، عناوين اصلي هزينههاي اين جشن بودهاند که در گزارش منتشرشده، به صورت جزئيتر، هزينههاي آن شفافسازي شده است.
طبق اين گزارش، مجري مراسم جشن نوروز 1404، مؤسسه «هورشيد فرهنگ و ادب» به مديريت حجتالله ايوبي بوده است.
انتشار اين گزارشها که به واسطه قانون دسترسي آزاد به اطلاعات و شفافسازي رقم ميخورد، ميتواند به نقد و بررسي و داوري رويدادهاي فرهنگي کمک کند و در درازمدت راه را براي برگزاري بهتر و مؤثرتر آنها هموار کند. همچنين اين گزارشها، تا حدودي، امکان مقايسه بين مخارج و خروجيها را امکانپذير ميکند. از اين جهت، توجه به گزارش هزينهکرد برگزاري جشن نوروز 1404، مهم است و ما در ادامه به مرور و بررسي هزينههاي اين جشن ميپردازيم.
آيا هزينههاي برگزاري اين جشن، دلاري محاسبه و پرداخت شده است؟!
طبق اين گزارش، جشن نوروز 1404 براي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي که با مديريت حجتالله ايوبي و مؤسسه هورشيد برگزار شده است، در مجموع 21 ميليارد و 87 ميليون تومان هزينه در بر داشته است و اين سوال را به ذهن متبادر ميکند که آيا جشني با اين ميزان هزينه توانسته به اهداف خود دست يابد يا نه؟
در رديف «موضوع هزينه»، موارد مختلفي به عنوان مخارج اين جشن معرفي شده است که با کمي بررسي در اعداد و ارقام آن، اين احساس به مخاطبان منتقل ميشود که گويا برگزارکنندگان اين برنامه به «اقيانوس بودجه» وصل بودهاند و هيچ محدودتي در هزينهکرد و فاکتورکردن نداشتهاند. به عنوان مثال براي «عوامل اجرايي» دو رديف بودجه 800 ميليون توماني ذکر شده است که مشخص نيست چرا اين هزينهها در دو بخش مجزا، ذکر شدهاند؟ ابتدا اينگونه به نظر ميرسد که عوامل اجرايي جشن به دو گروه مختلف محول شده است اما در بررسي بيشتر متوجه ميشويم در قسمت «مجري» در برابر هر دو بخش، نام مؤسسه «هورشيد» نوشته شده است. به عبارت بهتر، تنها براي عوامل اجرايي اين جشن، 1 ميليارد و 600 ميليون تومان هزينه شده است که چندان منطقي به نظر نميرسد. جالب اينکه در يک فاکتور جداگانه، 865 ميليون تومان به عنوان «هزينه پذيرايي عوامل اجرايي» عنوان شده است! يعني در مجموع و فقط در يک قلم، مبلغ 2 ميليارد و 450 ميليون تومان براي عوامل اجرايي هزينه شده است که در نوع خود عجيب و جالب است. آيا عوامل اجرايي اين برنامه را هم از کشورهاي خارجي استخدام کردهاند و هزينههاي آنها را «دلاري» پرداخت کردهاند؟
«هزينه پذيرايي مهمانان» با 100 ميليون، «هدايا» با 200 ميليون تومان، «هزينه اسکان گروه هنري» با 413 ميليون و «هزينه اياب و ذهاب و پذيرايي» براي شرکت آگين ملل به مديريت خانم مريم مصباحي با 820 ميليون تومان از ديگر هزينههايي هستند که پرداخت شده است و مشخص نيست اين هزينهها چه نسبتي با هم دارند و براي چه کساني هزينه شدهاند و چه تعداد مهمان و گروه هنري و... را شامل ميشوند؟ آيا 820 ميليون تومان هزينه براي «اياب و ذهاب و پذيرايي» متعلق به تمام مهمانان مراسم است يا بخشي از مهمانان؟ آيا فقط شامل مهمانان ايراني است يا مهمانان خارجي را هم شامل ميشود؟ آن هم در صورتي که در ادامه همين رديف، مبلغ 121 ميليون تومان ديگر تحت عنوان «هزينه اياب و ذهاب» ذکر شده است که باز مشخص نيست شامل چه گروه و افرادي ميشود و تفاوت آن با 820 ميليون تومان قبلي چيست.
شگفتيهاي جشن نورور 1404 و هزينههاي اجرايي آن
شگفتيهاي اين جدول و رديف هزينهکرد آن ادامه دارد. در اين رديف بودجه، براي «اجاره ويدئو مپينگ جهت اجرا بر روي برج آزادي» 1 ميليارد و 650 ميليون تومان اعلام هزينه شده است و اين جدا از هزينه 2 ميليارد و 200 ميليوني براي «تأمين نور، صدا و استيج هلندي» بوده است! همچنين مبلغ 4 ميليارد تومان براي «طراحي و اجراي دکور تمبر و ماهيها، پرچم کشورها» هزينه شده است. يعني چيزي نزديک به 8 ميليارد تومان، براي تزئين و نورپردازي ميدان آزادي.
در بخش «کمپينسازي» و «مستندسازي» شاهد اتفاقات عجيبتر هم هستيم. در رديف هزينهکردهاي اين جشن، 4 هزينه جدا تحت عنوان «کمپينسازي» به 4 فرد مختلف پرداخته شده است؛ 550 ميليون مهبد رمضاني، 500 ميليون جمال وشايي، 250 ميليون براي خانم زهرا برومند و 250 ميليون براي جواد حسيني که در مجموع به 1 ميليارد و 550 ميليون تومان ميرسد. واقعاً براي برگزاري جشن نوروز 1404 در ميدان آزادي، يک ميليارد و 550 ميليون تومان هزينه کمپينسازي شده است؟! و اگر چنين هزينهاي شده است، چرا بين 4 گروه مختلف توزيع شده و هرکدام از اين گروهها دقيقاً کدام بخش از اين جشن کمپين درست کردهاند؟ و اصولاً اين کمپين با اين هزينه، چه کمکي به اين جشن کرده است؟ اين هزينه متعلق به پيش از برگزاري جشن بوده يا پس از آن؟ در حالي که بعيد است حتي بسياري از اهل فرهنگ از وجود اين جشن با وجود هزينهاي در اين ابعاد در حوزه کمپين رسانهاي با خبر شده باشند.
اين نکته وقتي اهميت پيدا ميکند که بدانيم مبلغ 1 ميليارد و 300 ميليون تومان به نام آقاي حامد ابوالحسني تحت عنوان «مستندسازي» پرداخت شده است. همچنين مبلغ 400 ميليون تومان تحت عنوان «عکاسي و تايملپس» به نام آقاي محمدعلي برنو پرداخت شده است که از قسمت قبلي، يعني «مستندسازي»، جدا شده است. (اگر عکاسي و تايملپس مستندسازي نيست، پس چيست؟)
جدا از دو عنوان قبلي در بخش مستندسازي، مبلغ 400 ميليون تومان براي «ضبط سمفوني» و نيز مبلغ 250 ميليون تومان تحت عنوان «مستندسازي سمفوني» هم پرداخت شده است که انگار جدا از مستندسازي کل برنامه بوده است و نميتوان بر آنها نام «مستندسازي» گذاشت! در مجموع تنها مبلغ 2 ميليارد و 350 ميليون تومان، براي مستندسازي اين جشن هزينه شده است که به هيچوجه منطقي به نظر نميرسد.
همچنين در بخشي ديگر، براي «اجاره دو دستگاه واحد سيار شامل 8 دوربين و عوامل اجرايي» 1 ميليارد و 500 ميليون تومان هزينه جداگانه در نظر گرفته شده است که باز سوالات زيادي را به ذهن متبادر ميکند؛ از اين جمله که با وجود هزينههاي ميلياردي تحت عنوان «مستندسازي» و «کمپينسازي»، چرا چنين هزينهاي براي ضبط برنامه در نظر گرفته شده است و تفاوت آن با مستندسازي دقيقاً چيست؟ همچنين خروجيهاي اين «مستندسازيها» و «کمپينسازيها» و «ضبطها» دقيقاً کجا منتشر شده و چگونه ميتوان کيفيت و کميت آنها را با ميزان هزينهاي که شده، داوري و صحتسنجي کرد؟
در ادامه اين هزينهکردها، براي «اجراي مراسم آگرا به تعداد 70 نفر، اجراي نوروزخان 60 نفر، دفنوازان 200 نفر، تنبورنوازان 100 نفر، سورنانوازان 50 نفر، هزينه پذيرايي و اياب و ذهاب تمام اين افراد»، 750 ميليون تومان هزينه شده است که با توجه به تعداد بالاي هنرمندان، 480 هنرمند، طبيعي به نظر ميرسد. اما اين سوال را به ذهن متبادر ميکند که «اگر هزينههاي مربوط به پذيرايي و اياب و ذهاب 480 هنرمند دفنواز و تنبورنواز و سورنانواز و نوروزخان در اين رديف محاسبه شده است، پس هزينههايي که براي اياب و ذهاب و پذيرايي و... در ديگر عناوين و بخشها ذکر شده، براي چه کساني بوده است و چرا و چقدر و چگونه؟». چگونه است که هزينههاي 480 هنرمند در مجموع 750 ميليون تومان عنوان شده است، اما براي بعضي بخشهاي ديگر با هنرمندان و افراد به مراتب کمتر، ميلياردها هزينه شده است؟
مبلغ 100 ميليون تومان براي «اجراي موسيقي در برج آزادي»، «تهيه پوستر و کارت دعوت، 300 ميليون تومان»، «هزينههاي مربوط به ترجمه و کارشناسان ترجمه و نيروي راهنماي و پارکبان و ماشين تشريفات و..» 214 ميليون تومان، «تبليغات فضاي شهري» 100 ميليون تومان، «هزينه ماشينهاي سنگين» 100 ميليون تومان، «گروه موسيقي ارتش» 45 ميليون تومان و «ساير هزينهها» با 100 ميليون تومان، از ديگر هزينههاي اين جشن عنوان شده است.
اما آخرين بخشي که بايد به آن اشاره کنيم و تعجبمان را نسبت به آن ابراز کنيم، مبلغ 2 ميليارد تومان است که تحت عنوان «فروش کالاهاي نورافشاني و اجراي نورافشاني در ميدان آزادي»، در 3 پرداختي، به نامهاي محمد زبرجد (1 ميليارد تومان) مازيار اسلاميه (600 ميليون تومان) و سکينه سورچيان (400 ميليون تومان)، پرداخت شده است. در اين فقره، هم مشخص نيست منظور از «فروش کالاهاي نورافشاني در ميدان آزادي» چيست، و هم اينکه چرا اين هزينهها بين سه نفر پخش شده است؟
نکات ديگري از اين جمله که «عوامل اجرايي» اين جشن بر اساس چه ساز و کاري انتخاب شدهاند و چقدر بر روي هزينهکرد اين بودجه 21 ميلياردي نظارت شده نيز وجود دارد که از آن درميگذريم. آنچه در پايان اين گزارش گفتني است، اين است که چرا جشني که دستاورد آن با وجود ضعف در اطلاعرساني روشن نيست بالغ بر 21 ميليارد تومان هزينه در بر داشته است؟ همچنين مسئولان برگزارکننده اين جشن در وزارت ارشاد، تناقضها در اين هزينهکردها را چگونه پاسخ ميدهند و آيا بر اجراي کيفي و کمي اين هزينه دهها ميلياردي نظارتي داشتهاند يا خير؟
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.