اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

تهديد مشترک عليه ايران و روسيه در قفقاز، تحرکات جبهه صهيوني - لندني است

جبهه باکو آنکارا با حمايت محور لندني صهيوني از درگير بودن مسکو به جنگ اوکراين و سلسله اشتباهات قفقازي روسيه، حداکثر سوءاستفاده را براي نابودي نظم روسي و ايراني در قفقاز و اجراي نظم آنگلوساکسوني با محوريت ايجاد دالان توراني ناتو انجام داده‌اند .

تهديد مشترک عليه ايران و روسيه در قفقاز، تحرکات جبهه صهيوني - لندني است

دکتر احمد کاظمي در سخنراني خود در نشست مرکز ديپلماسي الکساندر گورچاکف و مؤسسه علمي پروژه ارمني در ايروان با ذکر اين مطلب تأکيد کرد: امروزه بزرگترين تهديد مشترک عليه ايران و روسيه در قفقاز، مسئله تحرکات جبهه صهيوني - لندني براي استقرار نظم آنگلوساکسوني در اين منطقه است .

وي افزود: درحاليکه ولاديمير پوتين فروپاشي شوروي را بزرگترين فاجعه ژئوپليتيکي قرن بيستم ميخواند تورگوت اوزال رئيسجمهور ترکيه (1989-1993) با اشاره به مسئله بهاصطلاح جهان ترک اعلام کرد چنين فرصتي ممکن است هر سيصد سال يکبار اتفاق افتاد و آنکارا نبايد فرصت را از دست دهد .

دکتر کاظمي تأکيد کرد: جنگ اول قراباغ و باعث شد ايده بهاصطلاح جهان ترک مدنظر پان تورانيسم تا سه دهه نتواند تحقق پيدا کند، بهويژه اينکه جمهوري آذربايجان ارتباطي به بهاصطلاح جهان ترک ندارد.

پژوهشگر ارشد اوراسيا افزود: تشديد افول آمريکا، و شکست مفتضحانه آن در افغانستان که قرار بود به پايگاهي براي ضربه ايران، روسيه و چين تبديل شود باعث شد انديشکدههاي لندني ناتو بهرهگيري از ظرفيتهاي بينظير قفقاز و آسياي مرکزي براي جلوگيري از استقرار نظم روسي - چيني و ايراني را در کانون توجه قرار دهند .

وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري انقلاب اسلامي ايران مبني بر اينکه يکي از ويژگيهاي افول آمريکا، انتقال قدرت از غرب به آسيا است افزود: هدف نظم آنگلوساکسوني مقابله با اين روند است .

دکتر کاظمي تأکيد کرد در کانون اهداف نظم آنگلوساکسوني، استقرار جهان ترک با شعار پان تورانيسم قرار دارد که از آتاترک، اوزال، آلبارسلان ترکيش، اجويت تا باغچه لي و اردوغان به آن اعتقاد دارند .

اين استاد دانشگاه افزود: بر اساس نظم آنگلوساکسوني با تجزيه جنوب ارمنستان و شکلگيري دالان توراني ناتو، تمامي شريانهاي اصلي ترانزيتي و انرژي در اختيار بهاصطلاح جهان ترک قرار گرفته و سازمان دولتهاي ترک بهعنوان بازوي نانو در منطقه ايفاي نقش خواهد کرد .

دکتر کاظمي تأکيد کرد: پان تورانيسم انگليسي نهتنها به دنبال ايجاد گسلهاي قومي در روسيه، چين و ايران است؛ بلکه دنبال تجزيه و کوچکسازي ارمنستان است، بنابراين در ايجاد نظم آنگلوساکسوني، منافع باکو و آنکارا با محور لندني و صهيوني همسو است، به همين دليل پاکسازي قومي سپتامبر 2023 در قراباغ با واکنش جدي از سوي غرب مواجه نشد و حتي لندن بهنوعي در نقش مدافع جمهوري آذربايجان در نشست شوراي امنيت ظاهر شد.

وي افزود: ازآنجاکه تجزيه ارمنستان براي ايجاد بهاصطلاح جهان ترک در کانون فتنه آنگلوساکسوني قرار دارد، به همين دليل عقبنشينيهاي گامبهگام ارمنستان تغييري در مواضع زيادهخواهانه باکو و آنکارا ايجاد نميکند، کمااينکه بازگشت قراباغ به باکو، توافقات پراگ، واگذاري لاچين، انفعال در مقابل تجاوز نظامي سپتامبر 2022 به خاک ارمنستان، حذف شروط عاديسازي روابط با ترکيه، چشمپوشي از مسئله نسلکشي، طرح تقاطع صلح، موجب عقبنشيني باکو و آنکارا نشد، واگذاري چهار روستا نيز تأثيري در اين روند نخواهد داشت و از مدتي بعد باکو مسئله يئرآذها را با شدت بيشتري مطرح خواهد ساخت .

اين استاد دانشگاه افزود: در کنار فتنه نظم آنگلوساکسوني، جنگ اوکراين نيز به کمک باکو و آنکارا آمده است، افزود: باکو و آنکارا باانرژي و وعدههاي اغراقآميز، نبض اغلب اروپا را در دست گرفتهاند؛ بنابراين اتکاي ارمنستان به اروپا و امريکا دستاوردي در عمل براي ايروان نخواهد داشت، ايران معتقد است که امريکا و اروپا به دلايل مختلف غيرقابلاعتماد هستند.

وي افزود: در راستاي اجراي فتنه آنگلوساکسوني، محور باکو و آنکارا با استفاده از اشتباهات قفقازي روسيه و سياستهاي دولت ايروان، تلاش دارند ارمنستان را کشور سرکش در مقابل روسيه بازنمايي کنند اين در شرايطي است که اخراج کامل روسيه از قفقاز، طي سيسال گذشته در رأس اهداف باکو بوده، کمااينکه جمهوري آذربايجان همواره افتخار ميکند که اولين کشور قفقاز است که نظاميان روس را اخراج کرده است.

اين پژوهشگر ارشد اوراسيا افزود: در جريان جنگ دوم قراباغ و پس از آن، محور باکو و آنکارا تلاش کردند از چند عامل براي همراهکردن روسيه با خود استفاده کنند:

1. سردي روابط روسيه با دولت پاشينيان

2.ارايه امتياز انتقال نيابتي انرژي و دورزدن تحريمها به مسکو

3. تظاهر به علاقهمند نشاندادن خود به کنترل و نظارت روسيه بر کريدور ادعايي از ج آذربايجان به نخجوان.

اما باکو پس از رسيدن به اهداف خود در جنگ دوم قراباغ، و تثبيت اوضاع به نفع خود، با اقداماتش نشان داد که هدف اخراج کامل روسيه از قفقاز را دنبال ميکند. برخي از اين اقدامات عبارتاند از:

1.نقض موافقتنامه 2020 مسکو از طريق حمله به قراباغ در سپتامبر 2023

2. همراهي با فرمتهاي اروپايي و آمريکايي مذاکرات

3. ارائه مدل کالينينگراد براي اتصال جمهوري آذربايجان به نخجوان که به معناي حذف نقش نظارتي روسيه بود .

برايناساس امروز به خروج نظاميان صلحبان روس از قراباغ بايد در ادامه اخراج محترمانه روسيه از پايگاه راداري قبله در سال 2012 نگاه کرد .

وي همچنين در ادامه با اشاره به سرمايهگذاري چين در زيرساختهاي گرجستان افزود بر خلاف تبليغات جبهه توراني، چين به دليل معضل اويغورها دنبال دالان قومي نيست؛ بلکه در کنار مسير ايران و ديگر مسيرها، در قفقاز از کريدور مياني با محوريت گرجستان حمايت ميکند .

دکتر کاظمي با اشاره به پيچيدگيهاي فتنه آنگلوساکسوني و تهديدات آن براي ايران و روسيه افزود: دو کشور نبايد فرصتهاي همکاري در قفقاز را از دست بدهند. روسها بايد بدانند بعد از قفقاز، جبهه آنگلوساکسوني تحرکات خود براي انزواي روسيه در درياي سياه را افزايش خواهد داد .

وي در پايان با تأکيد بر رويکرد ترکيبي تاريخي، فرهنگي، تمدني، ديني و نژادي ايران به قفقاز افزود: تنها کشوري که در ادبيات اساطيري آن قفقاز جايگاه دارد، ايران است .

دکتر کاظمي تأکيد کرد: ايران با هر نظم سياسي که موجب تغييرات مرزي و ژئوپليتيکي و نقض حاکميت و تماميت ارضي کشورهاي قفقاز شود، مخالف است. پيام قفقازي عمليات وعده صادق ايران عليه رژيم صهيونيستي اين است که تهران در صيانت از منافع اساسي و خطوط قرمز خود جدي است. ضمن اينکه عليرغم اقدامات يکجانبه برخي از کشورها، ايران با نگاهي جامع بر فرمول 3+3 تأکيد دارد. همچنين مسئله حقوق اقليت ارمني اخراج شده از قراباغ موردتوجه است چرا که مقام معظم رهبري انقلاب اسلامي ايران در جنگ دوم قراباغ در کنار تماميت ارضي جمهوري آذربايجان، بر وضعيت اقليت ارمني هم اشاره فرمودهاند.

گفتني است نشست سالانه موسوم به مجمع وروتان از 19 تا 21 آوريل به ابتکار مؤسسه علمي تحقيقاتي پروژه ارمني و مرکز ديپلماسي عمومي الکساندر گورچاکف وابسته به وزارت امور خارجه روسيه با حضور تعدادي از کارشناسان و صاحبنظران روسي، ايراني و ارمني در ايروان برگزار شد. در مراسم افتتاحيه اين نشست، مهدي سبحاني سفير ايران در ارمنستان به تشريح سياستهاي تهران در خصوص قفقاز پرداخت.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.