اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

افزايش 2 ميليون تني ذخاير گندم کشور

کشور در يک سال اخير حدود 60 درصد از گندم خود را وارد و 40 درصد را نيز با مکانيسم خريد تضميني از کشاورزان خريداري نمود که با احتساب گندم مورد نياز براي ذخاير راهبردي کشور، سهم گندم وارداتي به بيش از 60 درصد مي‌رسد.

افزايش 2 ميليون تني ذخاير گندم کشور

 به گزارش روزنامه ايران،  رسالت مهم وزارت جهاد کشاورزي، تحقق چشمانداز تأمين امنيت پايدار غذايي است تا به اين واسطه به خودکفايي در توليد محصولات کشاورزي بويژه گندم منتهي گردد.

  از سوي ديگر بحران امنيت غذايي ناشي از خشکسالي و تحولات جهاني، لزوم تأمين کالاهاي اساسي مانند گندم را از مبادي بينالمللي با اهميت کرده است به طوري که با واردات حدود 4 ميليون تن گندم در 8 ماهه امسال، انبارها و سيلوهاي کشور مملو از گندم است تا هيچگونه نگراني بابت نان مصرفي مردم وجود نداشته باشد.

سيد سعيد راد مديرعامل شرکت بازرگاني دولتي ايران از رشد حدود 25 درصدي توليد گندم خبر داده و گفته است: توليد گندم کشور در سال گذشته زراعي به بيش از 10 ميليون تن رسيد که 7 ميليون و 160 هزار تن آن توسط اين شرکت در قالب خريد تضميني از کشاورزان خريداري شد.

راد با بيان اينکه ذخاير گندم کشور با حدود 2 ميليون تن افزايش، از رشد حدود 40 درصدي نسبت به سال گذشته برخوردار است، تصريح ميکند: با حداکثر ظرفيت ممکن، نسبت به ذخيرهسازي گندم به عنوان مهمترين محصول سفره خانوارهاي ايراني، در انبارها و سيلوهاي کشور اقدام شده است.

کشور در يک سال اخير حدود 60 درصد از گندم خود را وارد و 40 درصد را نيز با مکانيسم خريد تضميني از کشاورزان خريداري نمود که با احتساب گندم مورد نياز براي ذخاير راهبردي کشور، سهم گندم وارداتي به بيش از 60 درصد نيز ميرسد.

دولت امسال با خريد 7 ميليون و 500 هزار تن گندم از محل توليد داخل در قياس با سال قبل که ميزان خريد تضميني به 4 ميليون و 500 هزار تن رسيده بود، توانسته نقش بسزايي در کاهش ميزان واردات گندم ايفا کند. به طوري که طبق اعلام شرکت بازرگاني دولتي سه ميليون و 800 هزار تن گندم به کشور وارد شده است که ميزان واردات گندم نسبت به سال گذشته بيش از 40 درصد کاهش داشته است. اين شرکت تاکنون اقدام به تأمين و ذخيرهسازي حداکثري گندم در کشور کرده است و به عبارتي موجودي ذخيره گندم کشور را به حداکثر ميزان ممکن رسانده است.

 

سطح زير کشت گندم به بيش از 6 ميليون هکتار ميرسد

 

دولت با توجه به اهميت و ضرورت تأمين امنيت پايدار غذايي کشور از طريق رشد توليد و تأمين کالاهاي اساسي و توجه به اجراي سياستهاي حمايتي از کشاورزان از جمله افزايش نرخ خريد تضميني، در توليد محصول استراتژيک گندم در مسير خودکفايي گام برداشته است.

طبق اعلام عطااللههاشمي رئيس بنياد ملي گندمکاران، برآورد ميشود سطح زيرکشت گندم به 6 تا 6 ميليون و 500 هزار هکتار برسد. بنابر آخرين آمار بيش از 80 درصد کشت گندم آبي و ديم در استانهاي کشور انجام شده است. همچنين  با توجه به پراکنش بارش در برخي استانها، کشت ديم در شمال غرب و غرب انجام شده و کشت آبي در استانهاي باقيمانده طي پايان آذرماه انجام ميشود.

پيشبيني ميشود با استمرار بارشهاي مناسب در فصل زمستان و بهار در سال آينده نيازي به واردات گندم براي تأمين نان کشور وجود نداشته باشد اما علي رغم اين موضوع تا پايان سال 2.5 تا 3 ميليون تن گندم به کشور وارد ميشود.

 

ادامه کاشت گندم تا پايان آذرماه

 

سهراب سهرابي مجري طرح گندم وزارت جهاد کشاورزي در گفتوگو با «ايران» با اشاره به برنامه کشت گندم در کشور بيان ميکند: طبق دستورالعمل قرار است 2 ميليون هکتار گندم آبي و 4 ميليون هکتار گندم ديم در سال جاري در کشور کاشته شود.

 تاکنون يک ميليون و 400 هزار هکتار گندم آبي و 3 ميليون و 300 هزار هکتار گندم ديم کاشته شده است که با احتساب اين حجم از کاشت گندم 70 درصد مزارع آبي و 85 درصد از مزارع ديم تاکنون زيرکشت گندم قرار گرفتهاند.

وي اضافه ميکند: تاکنون 4 ميليون و 700 هزار هکتار گندم در کشور کشت شدهاند و قرار است تا 6 ميليون هکتار ادامه پيدا کند. اکنون کشت گندم در مناطق معتدل و سردسير به اتمام رسيده است و در اقليمهاي گرم مانند کرمان، سيستان و بلوچستان و خوزستان عمليات کشت تا پايان آذرماه ادامه خواهد داشت.

سهرابي با اشاره به برنامههاي وزارت جهاد کشاورزي در افزايش سطح زيرکشت گندم در کشور ميگويد: کشت قراردادي در مزارع گندم آبي يکي از مهمترين برنامههاي وزارت جهاد کشاورزي است. طبق اين برنامهريزي کشاورزان ميتوانند با مراجعه به مراکز خدماتدهي وزارت جهاد کشاورزي در شهرها و استانها محصول خود را بيمه کنند و کودهاي فسفاته و پتاسه در اختيارشان قرار بگيرد و هزينه اين خدمات بعد از خريد گندمشان از آنها اخذ شود.

 علاوه بر اين به ازاي هر تن خريد گندم، 100 هزار تومان هزينه کرايه حمل به کشاورزان داده ميشود.

 مجري طرح گندم وزارت جهاد کشاورزي ادامه ميهد: وزارت جهاد کشاورزي برنامه جهش توليد را در ديمزارهاي کشور با همکاري ستاد فرمان اجرايي حضرت امام در سطح 4 ميليون و 200 هزار هکتار انجام داده است که شامل کاشت محصولاتي از قبيل گندم، جو و علوفههاي دامي در 25 استان انجام ميشود.

سهرابي بيان ميکند: در بستر کشت قراردادي گندم کودهاي ريزمغذي، خدمات پشتيباني، آموزشي و ترويجي در اختيار کشاورزان قرار داده ميشود. ضمن اينکه خريد ماشينآلات و دنباله بند با سود 4 درصد به کشاورزان داده ميشود. همچنين براي کليه مزارع کاشت گندم کودهاي شيميايي مورد نياز تدارک ديده شده است.

وي با بيان اينکه اقدامات لازم براي رسيدن به خودکفايي در توليد گندم مورد نياز نانوايي انجام گرفته است، ميگويد: براي رسيدن به خودکفايي نوع اقليم و ميزان بارندگي در کشور نيز تأثيرگذار خواهد بود چون اراضي ديم وابستگي مستقيم به وضعيت بارشها دارند و مزارع آبي که از منابع آبي سدها و آب بندها تغذيه ميکنند نيز وابستگي به ميزان بارندگي در کشور دارند.

سهرابي يادآور ميشود: نياز گندم خبازيهاي کشور 10 ميليون تن است و چنانچه ميزان بارشها مناسب باشد رسيدن به تأمين گندم نانواييها امکانپذير است.

مجري طرح گندم وزارت جهاد کشاورزي در پايان سخنانش با اشاره به استفاده از آبهاي سطحي و زيرزميني براي آبياري مزارع کشاورزي ميگويد: مزارع از آبهاي سطحي و زيرزميني تغذيه ميکنند که آبهاي سطحي شامل سدها، آببندها و رودخانهها ميشوند و آبهاي زيرزميني شامل چاههاي عميق، نيمه عميق و قناتها و چشمهها ميشود.

آبهاي سطحي کشور بشدت وابسته به بارشها هستند و 55 درصد از منابع آبي کشور را تشکيل ميدهند و به طور مستقيم از وضعيت بارشها تأثير ميپذيرند. دولت در سال زراعي 1402-1401 هم با تعيين مبلغ 13 هزار تومان براي خريد تضميني گندم توانست رضايت گندمکاران را جلب نمايد. برآورد ميشود سال آينده ميزان خريد تضميني گندم به بيش از 9 ميليون تن برسد و در صورت داشتن بارشي مانند امسال به خودکفايي برسيم.

در سال زراعي گذشته 11 ميليون تن گندم توليد شده است و چنانچه حمايتهاي دولت تداوم داشته باشد ميتوان از عملکرد سال قبل فراتر حرکت کرد و به مرز خودکفايي نزديک شد. دولت با عبور از آمارهاي پايين توليد و خريد تضميني گندم در سال گذشته، خريد تضميني را افزايش داد و باعث بالا رفتن انگيزه گندمکاران در فروش گندمهايشان به جاي دلالان به دولت شد.

دولت سيزدهم توانست با خريد بيش از 7.5 ميليون تن گندم به ارزش 83 هزار ميليارد تومان و رشد 60 درصدي خريد گندم نسبت به سال گذشته رکورد توليد و خريد را بزند. نياز سالانه کشور 11.5 تا 12 ميليون تن براي مصرف 85 ميليون ايراني است که به همين دليل توليد گندم در سال جاري با افزايش 3 ميليون تني روبهرو شده است. آخرين آمارهاي توليد گندم حاکي از آن است که ميزان توليد در سراسر کشور به 11 ميليون تن رسيده، درحالي که در سال گذشته ميزان توليد گندم تنها 8 ميليون تن بود.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.