اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

اظهارات تحقيرآميز مشاور موساد درباره سرسپردگي دولت باکو به اسرائيل

روزنامه کيهان در ستون خبر ويژه خود نوشت: يوزي آراد در گفت‌وگو با رويترز گفته است:

اظهارات تحقيرآميز مشاور موساد درباره سرسپردگي دولت باکو به اسرائيل

بايد بگويم که برقراري روابط ديپلماتيک عميق آن هم با يک کشور مسلمان چندان ساده نيست. نهتنها مردم آذربايجان اکثراً مسلمان هستند بلکه اين کشور همسايه ايران است. اما جنبه خوب ماجرا اين است که مقامات ارشد دولتي آذربايجان به ويژه حيدر و الهام علياف هيچ دلسوزي و تعصبي نسبت به اسلام ندارند و از همان ابتدا 1992 از روابط دوجانبه با اسرائيل قدرداني ميکردند من در يک مأموريت ويژه ششماهه در سفارت اسرائيل در باکو بودم. دختر الهام علياف، ليلا که من شخصاً ميشناسم دوستپسر يهودي داشت، امين آگالاروف که بعداً با او ازدواج کرد، به مادر دوستپسرش گفته شد که بهتر است پسرش علناً اعلام کند که يهودي است. او روابط بسيار خوبي با جرد کوشنر داشته است. صادقانه بگويم اگر خاخامهاي ما اجازه ميدادند ليلا به يهوديت روي آورد، او اين کار را با افتخار انجام ميداد. اما برگرديم به سؤال شما، من فکر ميکنم ما دقيقاً همان جايي هستيم که ميخواهيم باشيم و به اکثر اهداف خود رسيدهايم و بقيه به زودي محقق ميشوند.

وي در پاسخ اين سؤال که ما از آذربايجان چه ميخواستيم؟، اظهار کرد: در طول 24 سال گذشته بيش از 50 فرمانده ارشد اسرائيلي تحت نظارت ناتو و با همکاري نزديک با ترکيه توانستهاند ساختار نظامي و امنيتي آذربايجان را بازسازي و سازماندهي کنند. فروش تسليحات نظامي، ساخت کارخانههاي توليد پهپادهاي پيشرفته، برگزاري بيش 146 دوره آموزشي براي فرماندهان ارشد نظامي آذربايجان و برگزاري دهها رزمايش مخفيانه مشترک سالانه در درياي خزر، جنوب آذربايجان و در امتداد مرزهاي اين کشور با ارمنستان و ايران گوشهاي از زمينههاي اصلي همکاري تلآويو و باکو است. آيا ميتوانيد کشوري را نام ببريد که ما با آن چنين روابطي داشتهايم؟

يوزي آراد افزود: استقرار افسران موساد در کنار ماموران سيا و افبيآي در يک طبقه از ساختمان سازمان امنيت آذربايجان در هيچ کشور ديگري بيسابقه است. به خاطر داشته باشيد که هيچيک از اين مواردي که ذکر کردم ديگر راز نيست. البته مواردي وجود دارد که نميتوانيم در مورد آنها بحث کنيم (خبرنگار: ميشود بيشتر توضيح بدهيد؟) خب، بگذاريد همه فرض کنند که فقط 30000 يهودي در آذربايجان زندگي ميکنند.

مشاور نتانياهو در پاسخ اين پرسش که «پس چگونه است اسرائيل تا اين حد همکاري گستردهاي با دولت آذربايجان دارد، اما جمعيت مسلمان که اکثريت هستند از آن عصباني نيستند؟»، با وقاحت گفت: مردم آذربايجان مسلمان هستند اما از تحولات خاورميانه بيخبرند. بنابراين به جز چند نفري که تحت تأثير ايران قرار گرفتهاند، اکثر مردم آذربايجان هويت مذهبي ندارند و مانند مسلمانان خاورميانه روحيه تروريستي ندارند. اما در عين حال بيشتر فعاليتهاي ما در حوزههاي نظامي و امنيتي است، بنابراين مردم عادي معمولاً نميدانند چه خبر است. برخلاف اين انگارسازي، مردم مسلمان جمهوري آذربايجان غيرت ديني بسيار بالايي دارند اما معمولاً اعتراضات ضد صهيونيستي سرکوب ميشود.

آراد در ادامه درباره اين سؤال خبرنگار که «ما چقدر در تصميمات سياسي داخلي آنها تأثير داريم؟»، اظهار کرد: سفارتخانههاي آمريکا، انگليس و اسرائيل در باکو ائتلافي هستند که در 20 سال گذشته اهداف مشابهي را دنبال ميکنند. تسلط ائتلاف بر آذربايجان و تصميمات سياسي مقامات باکو، مشابه تسلط اسرائيل بر کرانه باختري است. با اين تفاوت که به جاي محمود عباس فردي متمدن به نام الهام علياف مديريت آذربايجان را برعهده دارد.

خبرنگار: از تجربه خودت بگو وقتي به باکو رفتيد چطور بود؟ آيا خاطرهاي داريد که بخواهيد به اشتراک بگذاريد؟

آراد: اولين سفر من به آذربايجان در سال 1994 انجام شد. من آن موقع در موساد بودم. و بعداً با يک هيئت امنيتي و نظامي به عنوان مشاور امنيت ملي نخستوزير اسرائيل به آذربايجان سفر کردم تا مقدمات سفر شيمون پرز را فراهم کنم. سفر تاريخي شيمون پرز به باکو در نزديکي تهران، يکي از بزرگترين رويدادهاي تاريخي در سياست خارجي اسرائيل بود. هيجانانگيزترين لحظه با رئيسجمهور آذربايجان، الهام علياف در ژوئيه 2009 بود. ما در باکو، جايي که برخي از قديميترين قبايل يهودي در آنجا زندگي ميکردند، صحبت کرديم. از او پرسيدم که آيا ميتوانم دعاي يهودي بخوانم؟ پرسيد يعني چه، من توضيح دادم و او پاسخ داد: البته. من خواندم، و آمين گفتند آمين. چه لحظه تاريخي است. هيچ کلمهاي براي توصيف اين احساس ندارم.

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.