ايران به عنوان يک مسير راهبردي، نقش مهمي در اتصال دومين قدرت اقتصادي جهان به بازارهاي غرب آسيا ايفا ميکند و ميتواند چين را از راههاي مختلف به بنادر جنوبي خود در خليجفارس متصل کند. اين همکاري در چارچوب ابتکار کمربند-راه چين (BRI) قابل توسعه است.
به گزارش فارس، ايران و چين، دو کشور با تمدني ديرينه، طي سالهاي اخير همکاريهاي اقتصادي خود را در حوزههاي مختلف از جمله انرژي، زيرساختها، تجارت، فناوري و سرمايهگذاري مشترک تقويت کردهاند. تغييرات در سياستهاي بينالمللي و تحولات ژئوپليتيکي بهويژه پس از شوک تعرفهاي ترامپ نيز زمينه را براي گسترش اين روابط فراهم کرده است. با وجود تحريمها، روابط ديپلماتيک و تجاري دو کشور رو به رشد بوده، به گونهاي که چين هماکنون بزرگترين شريک تجاري ايران و خريدار اصلي نفت اين کشور محسوب ميشود.
بر اساس آمارهاي تجارت جهاني، مبادلات تجاري ميان دو کشور طي يک دهه گذشته روندي صعودي داشته است. چين علاوه بر واردات نفت و محصولات پتروشيمي از ايران، تأمينکننده اصلي ماشينآلات، تجهيزات الکترونيکي و محصولات صنعتي براي ايران است.
چين از سال 2016 ميلادي با امضاي توافقنامههاي مختلف، تمايل خود را براي فعاليت در بنادر جنوبي ايران نشان داده است. يکي از کريدورهاي کليدي در ابتکار کمربند-راه، کريدور چين-آسياي مرکزي-غرب آسيا است که چين را از طريق ايران به منطقه متصل ميکند.
اين کريدور نه تنها به چين امکان دسترسي زميني به منابع انرژي غرب آسيا را ميدهد، بلکه آن را از چالشهاي دريايي در تنگه مالاکا و درياي چين دور ميکند.
در مارس 2021، ايران و چين توافقنامه همکاري استراتژيک 25 سالهاي امضا کردند که بر اساس آن، چين متعهد به سرمايهگذاري 400 ميليارد دلاري در پروژههاي زيرساختي ايران شده است. اين توافق، موقعيت ايران را به عنوان يک حلقه کليدي در مسير جاده ابريشم جديد تثبيت ميکند.
قبلا منابع رسمي از آغاز ساخت جادهاي خبر دادهاند که ايران و چين را از طريق افغانستان به هم متصل ميکند. اين مسير به چينيها امکان دسترسي سريعتر و ايمنتر به بازارهاي غرب آسيا و منابع نفتي ايران را ميدهد.
همچنين، سفير چين در ايران در مقالهاي با عنوان «از فرصتها براي ايجاد نکات برجسته جديد در همکاري بين چين و جنوب ايران استفاده کنيم» به اهميت توسعه همکاريهاي دو کشور اشاره کرده و استان هرمزگان را به عنوان يک نقطه کليدي در اين همکاريها معرفي کرده است.
ايران به دليل موقعيت جغرافيايي خود، از مزيت نسبي در اتصال چين به غرب آسيا برخوردار است و ميتواند از طريق آسياي مرکزي، افغانستان و پاکستان، اين کشور را به بنادر جنوبي خود متصل کند.
براي بهرهگيري از اين فرصت، لازم است ايران با اتخاذ رويکردي برد-برد، توسعه زيرساختهاي کليدي مانند بندرعباس و پل خليجفارس-قشم را در اولويت قرار دهد و از تعلل در تصميمگيريهاي راهبردي خودداري کند.
با درک صحيح نيازهاي منطقهاي و همکاري مؤثر با چين، ايران ميتواند نقش پررنگتري در ابتکار کمربند-راه ايفا کند و از مزاياي اقتصادي و تجاري آن بهرهمند شود.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.