يونسکو، سنت تهيه «سمنو» در تاجيکستان را بهعنوان ميراث فرهنگي ناملموس بشريت به ثبت رساند. اين خوراک سنتي که نماد زايش دوباره طبيعت، برکت، اميد و پيوندهاي اجتماعي در فرهنگ مردم منطقه است، در آيين نوروز در تاجيکستان، ايران و افغانستان تهيه ميشود و نقش مهمي در حفظ سنتهاي نوروزي و تقويت مشارکت اجتماعي دارد.
به گزارش تابناک به نقل از ايرنا، سمنو يکي از نمادهاي اصلي جشن نوروز در حوزه تمدني پارسيان است و در ايران، تاجيکستان و افغانستان با نامها و شيوههاي محلي متفاوت تهيه ميشود. اين خوراک سنتي که از جوانه گندم بهدست ميآيد، نماد زايش دوباره طبيعت، برکت، اميد و پيوندهاي اجتماعي در فرهنگ مردم اين منطقه است.
براساس اين سنت ديرينه، فرايند تهيه سمنو چندين ساعت به طول ميانجامد و معمولا زنان نقش اصلي را در آمادهسازي، نظارت و هم زدن ديگ بزرگ سمنو برعهده دارند. اين آيين معمولا در شبهاي نزديک به نوروز برگزار ميشود و همراه با شعرخواني، سرودهاي محلي، موسيقي و گردهمايي خانوادگي است.
به گزارش آسياپلاس، همچنين يکي از مشهورترين ابيات سنتي اين مراسم چنين است که «سمنو در جوش و ما کفچهزنيم، ديگران در خواب و ما دفچهزنيم.»
يونسکو در گزارش خود تاکيد کرده است که ثبت اين آيين به معناي تاييد ارزش فرهنگي نسخه تاجيکي اين سنت است؛ با اين توضيح که سمنو ميراث مشترک ملتهاي حوزه نوروز به شمار ميرود و در کشورهاي مختلف با روايتهاي محلي حفظ شده است.
همچنين اين نهاد ميافزايد که سمنو در تاجيکستان نهتنها يک غذاي سنتي محسوب ميشود، بلکه بخشي از هويت فرهنگي و ميراث معنوي مردم اين کشور است و نقش مهمي در تقويت مشارکت اجتماعي، انتقال دانش بومي و حفظ آيينهاي نوروزي دارد.
مقامهاي فرهنگي تاجيکستان هم ثبت اين ميراث را دستاوردي مهم براي معرفي فرهنگ نوروزي در سطح جهاني دانستهاند و از يونسکو بهدليل توجه ويژه به سنتهاي منطقه آسياي مرکزي قدرداني کردهاند.
کارشناسان فرهنگي هم دراين باره معتقدند که ثبت سمنو در فهرست جهاني ميتواند زمينه معرفي بهتر سنتهاي مشترک ايران، تاجيکستان و افغانستان را فراهم کند و توجه بيشتري را به عناصر آييني نوروز جلب سازد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.