اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

فيلم‌هاي ايراني در کشور آذربايجان، پرمخاطب و پرطرفدار

در حاشيه جشنواره فيلم‌هاي مقاومت، چهره‌هايي از جمهوري آذربايجان حضور يافتند که نقش مؤثري در گسترش فرهنگ مقاومت و معنويت از طريق رسانه ايفا مي‌کنند.

فيلم‌هاي ايراني در کشور آذربايجان، پرمخاطب و پرطرفدار

عمران محمداف، فعال رسانهاي، و محمد حسيناف، کارگردان فيلم «آراز»، از تأثير عميق فيلمهاي ايراني بر مردم آذربايجان سخن گفتند. آنان از علاقه عمومي به فيلمهايي با پيامهاي انساني و ديني سخن گفتند و خواستار گسترش ترجمه اين آثار به زبانهاي مختلف شدند. در ادامه گفتوگوي ما با اين دو چهره فرهنگي را ميخوانيد؛ گفتوگويي که پرده از تأثيرگذاري فرامرزي سينماي مقاومت برميدارد.

عمران محمداف فعال رسانهاي آذربايجاني در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاري فارس درباره تأثير فيلمهاي ايراني در جمهوري آذربايجان گفت:«فيلمهايي مانند به وقت شام که به زبان آذري ترجمه شدهاند، با استقبال گستردهاي مواجه شدهاند. اين فيلمها در فضاي مجازي بهويژه يوتيوب بازديد بالايي داشتهاند و مردم آنها را با علاقه دنبال ميکنند.»

وي افزود:«در آذربايجان مردم تشنه فيلمهايي با مفاهيم واقعي و معنوي هستند. سريالهايي مانند حضرت يوسف و مختارنامه بسيار تأثيرگذار بودهاند، بهگونهاي که حتي نامگذاري کودکان با الهام از اين شخصيتها افزايش يافته است. اين نشان ميدهد که آثار داراي محتواي معنوي و خالص، اثر عميقي بر مخاطب ميگذارند.»

اين طلبه آذربايجاني با اشاره به لزوم ترجمه و دوبله حرفهاي فيلمهاي ايراني اظهار داشت: «اگر اين آثار به زبان کشورهاي مختلف ترجمه و دوبله شوند، بدون شک اثرگذاري آنها چند برابر خواهد شد. ترجمه حرفهاي باعث ميشود تا مخاطب با احساس و معنا ارتباط بهتري برقرار کند. در مواردي شاهد بودهايم که يک دوبله خوب، جان تازهاي به فيلم بخشيده است.»

وي در پايان از زحمات برگزارکنندگان جشنواره تقدير کرد و گفت: «تشکر ميکنم از همه عزيزاني که در برگزاري اين جشنواره تلاش کردهاند. ما وظيفه داريم اين فيلمها را به دست مردمي برسانيم که زبان فارسي نميدانند. صداي اين فيلمها بايد به ملتهاي ديگر هم برسد، چرا که پيام آنها جهاني است. ايران در ترويج معنويت از طريق رسانه پيشگام است و اين مسير بايد با قوت ادامه پيدا کند.»

محمدحسيناف، نويسنده و کارگردان فيلم «آراز» که از کشور آذربايجان حضور پيدا کرده است در حاشيه جشنواره فيلمهاي مقاومت درباره اثر خود گفت: « من محمد حسيناف هستم، نويسنده و کارگردان فيلم آراز که خوشبختانه امسال توانست در اين جشنواره حضور يابد. داستان فيلم به سال 1993 در شهر زنگيلانِ قرهباغ بازميگردد؛ جايي که در محاصره کامل نيروهاي ارمني قرار گرفت و هدف حمله، قتلعام بيش از 400 هزار مسلمان بود. اما اين جنايت با دخالت جمهوري اسلامي ايران ناکام ماند.»

وي افزود: «فيلم ما روايتي عاشقانه دارد ميان دو شخصيت به نامهاي آراز و رشاد که داستان عشق آنها با حمله به زنگيلان همزمان ميشود. ما اين روايت عاشقانه را در بستر مقاومت تعريف کرديم، با الهام از فرمايش امام حسين عليهالسلام که اگر دين نداريد، آزاده باشيد. اگر آزادگي را نماد مقاومت بدانيم، اين فيلم دقيقاً در همان مسير قرار ميگيرد.»

کارگردان فيلم «آراز» با تأکيد بر نقش جمهوري اسلامي در جلوگيري از وقوع اين جنايت اظهار داشت: «در فيلم نقش نيروهاي سپاه پاسداران جمهوري اسلامي ايران را بهگونهاي مستند بازنمايي کرديم. سرداراني که با دغدغه و پيگيري، اجازه ندادند فاجعهاي انساني رخ دهد. حتي پلهايي روي رود ارس زده شد تا مردم به خاک ايران پناه بياورند. تانکها وارد آب شدند تا راه نجاتي براي مردم باز شود.»

او با اشاره به چالشهاي ساخت فيلم در کشور آذربايجان تصريح کرد: «با توجه به محدوديتها، فيلم در ايران و در مناطقي چون جلفا و روستاهاي اطراف آن فيلمبرداري شد. فيلم به زبان آذري ساخته شده تا پيامش مستقيماً با مردم جمهوري آذربايجان ارتباط برقرار کند. لوکيشنها هم به گونهاي انتخاب شدند که با فضاي واقعي قرهباغ شباهت داشته باشند.»

محمد حسيناف درباره استقبال مردم آذربايجان از فيلمهاي مقاومت ايراني گفت: «فيلمهايي نظير «به وقت شام» پس از دوبله به زبان آذري، با استقبال گستردهاي مواجه شدند. مردم آذربايجان عليرغم تنشهاي سياسي، مردمي شهيدپرور هستند. سال 2021 در جريان جنگ دوم قرهباغ، پرچم يا حسين(ع) را در دست گرفتند و براي آزادي سرزمينشان جنگيدند. اين نشان ميدهد فرهنگ شهادت و مقاومت در خون مردم جاري است.»

وي افزود: «تصاوير مستندي از رزمندگان آذربايجاني وجود دارد که پس از هر پيروزي، پرچم امام حسين عليهالسلام را در کنار پرچم آذربايجان به اهتزاز در ميآوردند. اين احترام به فرهنگ عاشورا، نشاندهنده عمق پيوند تاريخي و ديني ميان ايران و آذربايجان است.»

در پايان، اين فيلمساز جوان درباره الگوي خود در عرصه کارگرداني گفت: «الگوي من در فيلمسازي، هم در نويسندگي و هم در کارگرداني، استاد ابراهيم حاتميکيا است. ايشان يک کارگردان کامل و با اخلاصاند. به همه دوستانم در عرصه هنر توصيه ميکنم که آثار ايشان را به دقت ببينند و از نگاه عميقشان در روايتهاي انساني و ارزشي، درس بگيرند.»

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.