اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

شيب صعودي قيمت حبوبات و انکار مسئولان!

در روزهايي که بازار مواد غذايي يکي پس از ديگري با افزايش قيمت و کمبود کالا روبروست، حالا حبوبات نيز به جمع محصولات مشکل‌دار پيوسته‌اند. طي هفته‌هاي اخير، قيمت حبوبات به ويژه لوبيا چيتي به شکل غيرمنتظره‌اي افزايش يافته و در مواردي، حتي خبرهايي از احتکار اين محصولات به گوش مي‌رسد. گفته‌هاي فعالان بازار نشان مي‌دهد که نظارتي بر قيمت‌گذاري‌ها وجود ندارد و اين بازار به حال خود رها شده است.

20:15
شيب صعودي قيمت حبوبات و انکار مسئولان!

به گزارش تابناک، در همين حال، ممنوعيت دو ماهه صادرات حبوبات که از اسفند سال گذشته به منظور تنظيم بازار داخلي اعلام شده بود، نتوانسته جلوي افزايش قيمت را بگيرد. نگراني اصلي اينجاست که با باز شدن دوباره مسير صادرات، روند صعودي قيمتها شتاب بيشتري بگيرد.

تجارت نيوز نوشت: بحران حبوبات اما تنها يک بخش از معادله معيشتي خانوارهاي ايراني است. پيش از اين، جهش قيمت گوشت قرمز، اين کالاي پروتئيني را از سفره بسياري از خانوادهها حذف کرده بود و حبوبات به عنوان جايگزيني مقرون به صرفه مطرح شده بود. در کنار اينها، کمبود و گراني روغن نباتي نيز فشار مضاعفي بر سفرههاي مردم وارد کرده، گراني گوشت، حبوبات و روغن، همگي نشانههايي از بحراني عميقتر در زنجيره تامين و تنظيم بازار کالاهاي اساسي هستند؛ بحراني که در نبود سياستهاي کارآمد و نظارت مؤثر، هر روز دامنه بيشتري پيدا ميکند

همچنين در چنين شرايطي که هر روز خبرهايي از کمبود روغن، صفهاي طولاني خريد گوشت و جهش قيمت حبوبات در رسانهها منتشر ميشود، برخي مسئولان صنفي معتقدند همه چيز تحت کنترل است و کمبودي وجود ندارد.

 

ادعاي فراواني کالاهاي اساسي در بازار

 

حميدرضا رستگارپور، رئيس اتاق اصناف تهران،با اشاره بر اينکه کمبود واقعي در بازار وجود ندارد گفت: نوسان مقطعي صرفا به ضعف در برنامهريزي بازميگردد و کمبودي به صورت کلي وجود ندارد، فقط نياز به مديريت و هماهنگي بيشتر بين دستگاههاي متولي احساس ميشود.

وي افزود: ممکن است در برخي فصلهاي سال يا مناسبتهاي خاص، مصرف افزايش يابد و فرآيند واردات طولاني شود اما در مجموع کالاي اساسي به اندازه کافي در کشور وجود دارد. البته ممکن است در برخي از فصلهاي سال تقاضا بالا برود ولي در مجموع خطري بازار را تهديد نميکند.

او در پاسخ به سوالي که محتکران در حال حاضر بازار را به سمت ديگري ميرانند، تشريح کرد: برخي سودجويان با ايجاد کمبود کاذب ممکن است بازار را ملتهب کنند يا برخي ديگر اقدام به نشر اکاذيب ميکنند، اما بازار نياز به نظارت دقيقتر دارد تا چنين سوءاستفادههايي کنترل شود که ستاد تنظيم بازار نيز اقدامات لازم را انجام ميدهد.

همچنين ابوالحسن خليلي، رئيس کميسيون صنايع غذايي اتاق ايران، بدون ابراز نگراني خاصي با کمبود اقلام اساسي در بازار، بياهميت رفتار کرد و توضيحي ارائه نداد.

اين اظهار نظرها در حالي مطرح ميشود که در ماههاي اخير، بازار گوشت، روغن و حبوبات بارها شاهد نوسان قيمت، محدوديت عرضه و حتي افزايش چشمگير نرخها بود و همچنان نيز ادامه دارد.

 

شکاف عميق ميان سفره مردم و ادعاي مسئولان

 

باتوجه به داده و آمارهاي رسمي سهم واردات در بسياري از کالاها ناچيز است، حبوبات حدود 30 درصد وارد ميشود و گوشت هم نهايتا 10 درصد نياز کشور را از طريق واردات تأمين ميکند. بنابراين نبايد تأثير قابل توجهي بر بازار بگذارد.

رشد 20 تا 40 درصدي قيمت برخي اقلام اساسي تنها طي چند هفته گذشته از جمله نشانههايي است که نشان ميدهد هماهنگي ادعا شده چندان موفق نبوده است. صفهاي طولاني در برخي فروشگاههاي زنجيرهاي و افزايش شکايتهاي مردمي به سامانههاي نظارتي، واقعيتي است که با روايتهاي ضد و نقيض تفاوت دارد.

اکبر فتحي در ششمين نشست کارگروه تنظيم بازار کالاهاي کشاورزي که در ماه جاري برگزار شد با اشاره بر اينکه روغن خوراکي در انبارها وجود دارد ولي در بازار نه، توضيح داد: واردکنندگان بنا به دلايلي همچون تعيين قيمتها، افزايش حقوق گمرکي و افزايش ماليات بر ارزش افزوده، اين کالا را به بازار عرضه نميکنند.

همچنين ابوالقاسم کورهچيني، دبير اجرايي اتاق اصناف اهواز، ماه جاري به ايرنا توضيح داد: از يک ماه گذشته کمبود روغن خوراکي در بازار هشدار داده شد، اما درنهايت مجتمع بنکداران اهواز اعلام کرد که روغن کافي براي توزيع در بازار
نيست.

اين اظهارات مهر بطلان را به صحبتهاي رئيس اتاق اصناف تهران و رئيس کميسيون صنايع غذايي اتاق ايران ميزند؛ چراکه مشخص ميکند بازار با محدوديتهايي در تأمين و عرضه کالاهاي اساسي مواجه است.

 

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.