عربستان در سال گذشته از طراحي سازهاي عظيم به نام «مکعب» رونمايي کرد که در مرکز پروژه «مربع جديد» و در رياض واقع خواهد شد. با ساخت «مکعب»، عربستان به خانه بزرگترين سازه ساختهشده توسط بشر تبديل خواهد شد.
به گزارش ايسنا، «مربع جديد» عنوان پروژه عظيم عربستان سعودي است، که بر اساس تصاوير منتشرشده شبيه به شهري در فيلمهاي علمي تخيلي به نظر ميرسد، اما عربستان سعودي قصد دارد با عملي کردن اين پروژه در دنياي واقعي، پايتخت اين کشور را به يکي از سازگارترين شهرهاي کره زمين تبديل کند.
پروژه «مربع جديد» به رهبري «محمد بن سلمان» ـ وليعهد عربستان ـ، مرکز شهر جديدي براي رياض خواهد بود تا پايتخت عربستان را به وسعت 19 کيلومتر مربع گسترش و صدها هزار نفر را در خود جاي دهد.
در قلب اين پروژه، «مکعب» قرار دارد که يک سازه مکعبيشکل به ارتفاع 400 متر، عرض 400 متر و طول 400 متر است و به اندازهاي بزرگ است که بتواند 20 ساختمان «امپاير استيت» را در خود جاي دهد. اين پروژه قرار است در سال 2030 تکميل شود.
فناوري تمامنگاري بهکاررفته در اين پروژه، تجربه «واقعيتي جديد» را حين خريد و غذا خوردن براي افراد ايجاد ميکند. ساختمان «مکعب» همچنين امکانات تفريحي همچون هتل و واحدهاي مسکوني را شامل ميشود.
«سيانان» در گزارشي براي معرفي اين پروژه نوشت عربستان سعودي که چندين دهه به دليل نقض حقوق بشر، در سرخط اخبار ناخوشايند بوده است، اينک به سراغ پروژهاي جاهطلبانه رفته تا اقتصاد اين کشور را از اتکا به نفت دور کند و وجهة عربستان را به عنوان يک کشور محافظهکار و بسته تغيير دهد.
با اين حال، برخي تحليلگران معتقدند اين پروژه نشاندهنده رقابت جدي عربستان با همسايگانش، يعني دوبي و دوحه است که هر دو چندين دهه براي تبديل شدن به قطبهاي گردشگري و سرمايهگذاري منطقه تلاش کردهاند.
در سال 2021، «محمد بن سلمان» پروژه شهر پيشرو «نئوم» را با بودجه 500 ميليارد دلاري در شمال غرب اين کشور با وعده خدمتکاران روبات، تاکسيهاي پرنده و يک ماه مصنوعي غولپيکر معرفي کرد. او سال گذشته نيز از يک شهر خطي غولپيکر به نام «لاين» خبر داد که 9 ميليون نفر را در خود جاي خواهد داد.
به گفته رسانههاي سعودي، اين کشور در حال حاضر يک برنامه 800 ميليارد دلاري براي دوبرابر کردن اندازه پايتخت در دهه آينده و همچنين تبديل آن به يک مرکز فرهنگي و اقتصادي براي منطقه دارد و مقامهاي عربستان نيز اصرار دارند پروژهها طبق برنامهريزيها پيش ميرود.
هنوز مشخص نيست هزينه ساخت «مربع جديد» چقدر خواهد بود يا اينکه «صندوق سرمايهگذاري عمومي عربستان» چطور براي تامين مخارج آن برنامهريزي کرده است.
«صندوق سرمايهگذاري عمومي عربستان» در ماه فوريه در پاسخ به پرسش «سيانان» درباره هزينه و برنامههاي مالي اين پروژه گفت که جزئيات آن هنوز اعلام نشده است و اطلاعات بيشتر در آينده منتشر خواهد شد.
در اين بين، برخي از تحليلگران ترديد دارند و معتقدند عربستان ممکن است نتواند بودجه کافي براي تحقق بخشيدن به جاهطلبيهايش تامين کند.
«آندرس کريج»، محقق مؤسسه مطالعات خاورميانهاي کينگز کالج لندن بيان کرد: «بودجه همه اينها به طور کامل تامين نشده است. عربستان سعي کرده است براي تحقق اين پروژه تعداد زيادي سرمايهگذار مستقيم خارجي به دست آورد تا صندوق سرمايهگذاري عمومي بتواند اين پروژه را تامين کند.»
عربستان سعودي اميدوار است تا سال 2030 بتواند سالانه 388 ميليارد ريال معادل 103 ميليارد دلار به صندوق سرمايهگذاري عمومي اضافه کند.
بر اساس اين گزارش، «سايمون هندرسن» ـ مدير برنامه خط مشي خليج (فارس) و انرژي در موسسه واشنگتن ـ معتقد است که توانايي عربستان سعودي براي تامين بودجه اين پروژه به قيمت نفت نيز بستگي دارد.
در حالي که برخي شهر جديد را به تمسخر گرفته و در مورد قابل سکونت بودن آن ترديد دارند، برخي ديگر به شباهت عجيب آسمانخراش مکعبي آن با مقدسترين مکان اسلام در مکه يعني کعبه اشاره کردهاند.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.