همزمان با اول اسفند، سالروز انعقاد عهدنامة سياه ترکمانچاي در سال 1206 شمسي، امامجمعة موقت تهران در خطبههاي نماز جمعة تهران از اين عهدنامه و نيز عهدنامة ننگين گلستان ياد کرد و گفت: جدا شدن نيمي از سرزمين پهناور ايران، دستاورد رژيمهاي شاهنشاهي قاجار و پهلوي بود.
به گزارش خبرنگار آذربايجان، ابوترابي فرد گفت: راهبرد تعيين شده از سوي رهبر معظم انقلاب امکان حضور موثر و مقتدرانه دستگاه ديپلماسي در عرصه تعاملات بينالمللي و منطقهاي را فراهم کرده و اين راهبرد بر اصول سهگانه عزت، حکمت و مصلحت استوار است.
حجهالاسلام والمسلمين سيدمحمدحسن ابوترابيفرد در تبيين وضعيت امروز سياسي ايران در مواجهه با رژيم سفاک آمريکا تصريح کرد: دستگاه سياست خارجي و ديپلماسي بايد با رعايت اصول عزت، حکمت و مصلحت، نقشه راه خود را تعريف و در آن استوار، شجاعانه و با قدرت گام بردارد. واژه عزت پيامآور اين واقعيت است که ديپلماسي کشور زماني ميتواند حافظ منافع ملي باشد که از موضع عزت و اقتدار حرکت کند.
وي به تاريخ سياسي ايران و عدم مقاومت حکومتهاي شاهتشاهي در مقابل تهاجمات بيگانگان اشاره کرد و گفت: در دوران قاجار و پهلوي بيش از 50 درصد از خاک ايران تجزيه شد. بهعنوان نمونه، در قرارداد ترکمنچاي در اول اسفند 1206 شمسي، حدود 30 هزار کيلومتر مربع از خاک کشور (منطقة نخجوان، تالش و...) از دست رفت.
امام جمعه موقت تهران در ادامه خطبة نماز جمعه به قرارداد ننگين گلستان اشاره کرد و گفت: در اين قرارداد ننگين 230 هزار کيلومتر مربع از خاک ايران (ولايتهاي باکو، قراباغ، گنجه، ايروان، شکي، شروان، دربند، داغستان، قبا و...) از دست رفت؛ اين دستاورد حکومتهاي شاهنشاهي ايران بود!
وي خطاب به جوانان تأکيد کرد: اميد رهبر چنان که در بيانات خود ايشان هست، به شما جوانان است و اين شما جوانها بوديد که توطئة اخير دشمن را شکست داديد.
امام جمعة تهران با اشاره به احتمال تلاش دشمن براي ايجاد اغتشاش و خشونت و خونريزي، از نيروهاي نظامي و انتظامي خواست نسبت به آموزش جوانان براي مواجهه با هر تحرکات تروريستي دشمنان اقدام کنند.
وي افزود: حکمت يعني حرکت در قله عقلانيت و دانش. دستگاه ديپلماسي کشور بايد با حکمت گفتگو کند و تصميم بگيرد. پيوند عزت و حکمت به معناي اقدام مقتدرانه و در عين حال هوشمندانه است.
ابوترابيفرد در ادامه گفت: قدرت اگر درست مديريت نشود، منشأ خطا و انحراف است. نمونه آن، محاسبات غلط آمريکا در جنگ 12 روزه با ايران بود که شکست تلخ را در ذائقه غربيها رقم زد و اقتدار ايران را در منظر جهانيان نمايان کرد.
وي افزود: آمريکا، صهيونيستها، ناتو و متحدانشان پس از جنگ جهاني اول و دوم وارد صحنهاي سخت شدند، اما پس از 12 روز رسماً شکست خود را اعلام کردند. تجربه جنگ 12 روزه نشان ميدهد صهيونيستها مانع تعرض به ايران هستند و برخلاف تصور عمومي، آنها آمريکا را براي حمله به ايران تحريک نميکنند بلکه از مواجهه با قدرت ايران واهمه دارند.
خطيب جمعه تهران با اشاره به خطرات طغيان قدرت گفت: هيتلر گرفتار طغيان قدرت شد، جهان را به آتش کشيد و خود نيز نابود شد. يکي از دلايل افول قدرتهاي بزرگ همين مسئله است.
شايان ذکر است؛ علاوه بر از دست رفتن 17 ولايت قفقازي ايران با عهدنامههاي سياه گلستان و ترکمانچاي در دوره قاجار، در دورة حکومت رضاخان و پسرش محمدرضا پهلوي که با حمايت انگليس و آمريکا به جايگاه پادشاهي نشانده شدند، مناطق وسيعي از خاک ايران از جمله استان بحرين، منطقه آرارات، دشت نوميد و مناطقي از شمال به دولتهاي انگليس (قبايل عرب مطيع انگليس)، ترکيه، افغانستان و شوروي واگذار شد.
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.