نماينده تهران در مجلس، در نامهاي به رييس کميسيون اصل نود به موضوعات حساسي که در مديريت گمرک مانند بازگشت افراد مسئلهدار،عدم اجراي مصوبه شوراي عالي امنيت ملي در تجهيز گمرکات و تخلفات مالي اشاره کرد.
به گزارش بولتن نيوز، علي خضريان، نماينده تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر وپرديس در مجلس شوراي اسلامي، در نامهاي به حجتالاسلام نصرالله پژمانفر رييس کميسيون اصل نود با اشاره به حادثه بندر شهيد رجايي بندر عباس و تاکيد بر به موضوعات حساسي در مديريت گمرک که به عنوان دروازه ورودي کالا به کشور و اولين محل بررسي کالا است؛ اشاره کرد.
عضو کميسيون اصل نود همچنين در اين نامه از بازگشت افراد مسئلهدار به مجموعه آشکارسازهاي گمرک، عدم اجراي مصوبه شوراي عالي امنيت ملي در تجهيز گمرکات، و تخلفات مالي در قراردادهاي ميلياردي انتقاد کرد.
1. بازگشت «حلقه کانادا نشين» به پستهاي امنيتي گمرک
وي با اشاره به بازگشت افرادي که پيشتر به دليل تخلفات از گمرک اخراج شده و برخي از آنها به کانادا مهاجرت کرده بودند، به پستهاي حساس آشکارساز گمرک، پرسيد: علت بازگشت اين افراد به مجموعهاي امنيتي مانند آشکارسازها چيست؟
خضريان تأکيد کرد: عليرغم گزارشهاي تخلف، هيچ برخوردي با اين افراد صورت نگرفته است.
2. تعليق مصوبه شوراي عالي امنيت ملي پس از سه سال
نماينده تهران با بيان اينکه شوراي عالي امنيت ملي مصوبهاي مبني بر تجهيز تمامي مبادي ورودي و خروجي کشور به دستگاههاي آشکارساز داشته است، اعلام کرد: پس از گذشت سه سال، اين مصوبه اجرايي نشده است.
عضو کميسيون اصل نود ادامه داد افزود: با تغيير مديريت گمرک، نه تنها قراردادهاي قبلي با شرکتهاي دانشبنيان مسکوت مانده، بلکه دستگاههاي موجود نيز به دليل عدم پرداخت مطالبات پيمانکاران، از کار افتادهاند.
3. قرارداد 70 ميليارد توماني با تخلفات مالي
خضريان در ادامه به قرارداد 71 ميليارد توماني سال 1400 با شرکت «متين الکترونيک ايرانيان» که با ده برابر ارزش واقعي منعقد شده است، اشاره کرد و مطرح کرد: چرا با مسئولان اين قرارداد برخورد نشده و برخي از همان افراد دوباره به کار گمارده شدهاند؟
4. توقف پروژههاي کلان آشکارساز ريلي و چمداني
نماينده تهران از عدم پيگيري نصب دو دستگاه آشکارساز ريلي و همچنين عدم تحويلگيري دستگاههاي ساختهشده توسط شرکت «صاپا» (وابسته به وزارت دفاع) انتقاد کرد و هشدار داد: در صورت بروز مشکل امنيتي در اربعين 1404 به دليل نبود پيمانکار تعميرات، مسئوليت مستقيم بر عهده مديران فعلي گمرک است.
اين نامه در شرايطي ارسال شده که گمرک نقش کليدي در کنترل ورود کالا و تأمين امنيت مرزها دارد.
متن کامل اين نامه به شرح زير است:
رياست کميسيون اصل نودم قانون اساسي
حجتالاسلام والمسلمين پژمانفر
سلام عليکم
احتراماً همانگونه که مستحضريد، گمرک به عنوان دروازه ورودي کالا به کشور اولين محل بررسي کالا ميباشد. و برابر تأکيدات متعدد دستگاههاي امنيتي و نظارتي و با توجه به حوادت در حال وقوع در کشور از قبيل انفجار بندر شهيد رجايي و... نظارت بر نحوه تجهيز و نگهداري دستگاههاي آشکارساز امري مهم در تأمين امنيت کشور ميباشد. لذا با توجه به اتفاقات در حال وقوع در گمرک جمهوري اسلامي ايران خواهشمند است نسبت به اخذ پاسخ از مراجع مربوطه اقدام گردد.
1ـ علت استفاده از نيروهاي مسئلهدار در مجموعه آشکارساز گمرک جمهوري اسلامي ايران چه ميباشد؟
به اطلاع ميرساند، پس از انتصاب رئيس جديد گمرک جمهوري اسلامي ايران، افراد مسئلهداري که در گذشته در مجموعه آشکارسازهاي گمرک حضور داشتند و به علت انجام تخلفات متعدد از آن مجموعه منفک و تعدادي از آنها به کشور کانادا مهاجرت نمودند، مجدداً به مجموعه آشکارسازهاي گمرک بازگشته و زمام امور را به دست گرفتهاند.
عليرغم ارسال گزارش تخلفات توسط مديران سابق و دستور مؤکد رئيس کل وقت گمرک به حراست و بازرسي گمرک در خصوص بررسي و برخورد با متخلفان، نتيجهاي از بررسي تخلفات افراد حاصل نگرديد و ملاحظه ميشود اين افراد به مجموعه آشکارسازهاي گمرک بازگشتهاند.
مقتضي است علت بازگشت به کار افراد معروف به حلقه کانادا نشين گمرک به مجموعه امنيتي آشکارسازها را اعلام فرمايند.
2ـ علت عدم اجراي مصوبه شوراي عالي امنيت ملي در مجهز نمودن گمرکات کشور به دستگاههاي آشکارساز
عليرغم گذشت بيش از سه سال از مصوبه شوراي عالي امنيت ملي مبني بر تجهيز تمامي مبادي رسمي ورودي و خروجي کشور به دستگاههاي آشکارساز، گمرکات کشور به دستگاههاي آشکارساز مجهز نشده است. با توجه به عدم تأمين منابع مالي توسط سازمان برنامه، گمرک در سال 1402 و 1403 با استفاده از ظرفيت بخش خصوصي و با همکاري معاونت علمي رياست جمهوري اقدام به انعقاد قرارداد با شرکتهاي دانش بنيان داخلي نمود. اما پس از تغيير و تحولات مديريتي در گمرک جمهوري اسلامي ايران ملاحظه ميشود عليرغم گذشت بيش از پنج ماه، نه تنها اقدام جديدي در راستاي اجراي مصوبه شوراي عالي امنيت ملي انجام نميشود، بلکه قراردادهاي منعقده قبلي نيز بدون هرگونه اقدام و پيگيري معطل باقي مانده است. با بررسي انجام شده ملاحظه ميشود، مطالبات کليه پيمانکاران داخلي و خارجي در طول مدت مذکور پرداخت نشده و عملاً تعميرات دستگاههاي آشکارساز که در گذشته در گمرکات نصب شده است نيز به مشکل برخورده است. حسب اطلاع واصله در حال حاضر تعداد 4 دستگاه آشکارساز کاميوني مرز بندر بوشهر، مهران، ميرجاوه و لطف آباد متوقف ميباشد. با توجه به حوادث بندر شهيد رجايي، حسب اطلاع واصله، دستگاه مرز مذکور نيز چندين نوبت خراب شده است.
3ـ علت عدم برخورد با منعقدکنندگان قرارداد 70 ميليارد توماني تعميرات دستگاههاي آشکارساز در سال 1400
در سال 1400 قراردادي به ارزش 71 ميليارد تومان به صورت ترک تشريفات با شرکت متين الکترونيک ايرانيان منعقد گرديد. با بررسي قراردادهاي بعدي که به صورت مناقصه عمومي برگزار گرديد، ملاحظه ميشود قرارداد منعقده سال 1400 با ارزش دلاري روز ده برابر بيشتر از قراردادهاي سال 1403 منعقد شده است. عليرغم ارسال گزارش توسط مديران وقت گمرک، نتيجهاي از طرف دفتر مرکزي حراست و بازرسي گمرک جمهوري اسلامي ايران حاصل نگرديد و افراد منعقد کننده قراداد مذکور نيز مجدد به مسئوليتهاي سابق خود بازگشتهاند. موضوع فوق در حالي است که حسب اطلاع واصله طي ماه گذشته چند نوبت جلسه با مديران شرکت متين الکترونيک در گمرک برگزار شده و به نظر ميرسد با بازگشت به کار تيم مديريتي قبلي، شرکتهاي مسئلهدار سابق نيز در حال بازگشت به کار ميباشند. مقتضي است علت عدم بررسي و برخورد با متخلفين و بازگشت به کار افراد منعقد کننده قراردادي که حدود ده برابر ارزش واقعي منعقد شده است چه ميباشد.
4ـ عدم پيگيري انعقاد قرارداد نصب دو دستگاه آشکارساز ريلي در گمرکات کشور
عليرغم پيگيري و انعقاد تفاهم نامه توسط وزير سابق امور اقتصادي و دارايي براي ساخت و نصب دو دستگاه آشکارساز ريلي، متأسفانه با روي کار آمدن تيم مديريتي جديد نه تنها اقدامي براي تجهيز گمرکات کشور صورت نگرفته است، بلکه پيگيرياي براي ادامه مسير انعقاد قرارداد ساخت دو دستگاه آشکارساز ريلي با استفاده از ظرفيت توليد کنندگان داخلي نيز انجام نشده است. علت عدم پيگيري رفع مشکلات گمرکات کشور به دستگاههاي آشکارساز چه ميباشد؟ خواهشمند است مقرر فرماييد گزارش عملکرد پنج ماهه در خصوص نحوه تجهيز گمرکات را اعلام نمايند.
5ـ عدم تحويلگيري دستگاههاي ساخته شده توسط شرکت صاپا (وزارت دفاع)
در سال 1402 طي برگزاري مناقصه عمومي شرکت صنايع الکتور اپتيک ايران صاايران برنده مناقصه عمومي ساخت و تحويل 40 دستگاه آشکارساز چمداني براي تجهيز گمرکات کشور گرديد. عليرغم تمامي کاستيها و تأخيرات شرکت سازنده داخلي، تعداد زيادي از دستگاهها قبل از حضور آقاي فرود عسگري در گمرک ساخته و تحويل و در گمرکات مهم کشور از قبيل فرودگاه امام خميني(ره)، مهران، چذابه، شلمچه، مرزهاي آذربايجان غربي و سيستان و بلوچستان نصب و توسط وزير سابق امور اقتصادي و دارايي رونمايي گرديد.
با حضور تيم مديريتي جديد، به بهانههاي مختلف تتمه دستگاهها از شرکت سازنده تحويلگيري نشده و عملاً تجهيز گمرکات کشور به دستگاههاي آشکارساز جديد متوقف شده است. خواهشمند است مقرر فرماييد پاسخ مستند و دلايل عدم همکاري با شرکتهاي توليد کننده داخلي و حمايت از توليد را به کميسيون گزارش نمايند.
6ـ عدم تعامل با توليدکنندگان داخلي در امر تعميرات
براي اولين بار در تاريخ گمرک جمهوري اسلامي ايران تعميرات دستگاههاي آشکارساز چمداني به صورت مناقصه عمومي به يکي از شرکتهاي حاضر در مناقصه (صاپا وزارت دفاع) واگذار گرديد. حال آنکه در گذشته در گمرک عمده تعميرات با فرايند ترک تشريفات و خارج از شمول با واسطه برخي شرکتهايي که در اساسنامه خود در حوزه صنعت چوب و تخته فعاليت داشتهاند! تعميرات دستگاهها انجام ميپذيرفت. حسب اطلاع واصله مطالبات پيمانکاران نيز پرداخت نميگردد.
ضمن درخواست اعلام علت عدم رفع مشکلات في مابين گمرک و پيمانکاران، هشدار داده ميشود با توجه به عدم همکاري پيمانکار خارجي و داخلي در تعميرات به علت سوء مديريت مديران گمرک، در صورت بروز هرگونه مشکل امنيتي در بازه اربعين 1404 به علت نداشتن پيمانکار، مسئوليت مستقيم آن بر عهده مديران فعلي گمرک بوده و به علت ترک فعل بايد پاسخگوي مجلس شوراي اسلامي باشند.
علي خضريان
نماينده مردم شريف تهران، ري، شميرانات، اسلامشهر و پرديس در مجلس شوراي اسلامي
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.