اظهار نظر 0

روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.

  • برگزیده خوانندگان
  • همه
مرتب کردن بر اساس : قدیمی تر

تأثير قرآن در فراز و نشيب‌هاي زندگي

يک کارشناس مذهبي در رابطه با تأثير قرآن و جايگاه والاي آن در زندگي بشر توضيحاتي داد.

تأثير قرآن در فراز و نشيب‌هاي زندگي

«أَلا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» «بدانيد که تنها با ياد خدا دلها آرام ميگيرد.» آيهاي که هرگاه ميان بندگان و پروردگار متعال فاصله ميافتد و يا فراز و نشيبهاي زندگي امروز باعث به وجود آمدن تلاطمي در وجود انسانها ميشود، نجات بخش آن هاست و اين موضوع نشان ميدهد تأثير قرآن در زندگي به حدّي زياد است که ميتواند راهگشاي تمامي امور انسانها شود که خوشبختانه، در چهار دهه گذشته، ايران به عنوان يکي از کشورهاي اسلامي توانسته است در مسير قرآن و رويدادهاي داخلي و جهاني آن، گامهاي خوبي بردارد. به همين دليل، گفت وگويي با حجت الاسلام والمسلمين سيد محمّد کاظم موسوي متقي، مدير کل فرهنگي سازمان اوقاف و امور خيريه و کارشناس مذهبي انجام داديم که در ادامه ميخوانيد:

 

آقاي موسوي متقي، در مورد نقش قرآن در زندگي امروز بشر توضيح دهيد.

يکي از موضوعات مهم جامعه بشري امروز، بهداشت سلامت روان است و با وجود اين که ميبينيم بشر امروز، امکانات متعددي دارد و در مقايسه با گذشته، به رفاهيت بيشتري دست پيدا کرده، امّا در اغلب مواقع، هنوز آن طور که بايد به آرامش نرسيده است که اين سوال را در ذهن متبادر ميکند آيا تمامي اين امکانات، منجر به آرامش روان شده اند يا خير؟

آن چه که مسلّم است بهداشت رواني و فکري انسانها با آسايش همراه نيست و اگر براي روشن شدن اين موضوع، به کشورهايي نگاه کنيم که از لحاظ تکنولوژي بسيار پيشرفته هستند و رفاه بالايي دارند، متوجه ميشويم قاعدتاً آمار خودکشي و مشکلات روحي و رواني مثل افسردگي آنها نبايد بالا باشد، در حالي که اين طور نيست؛ به طوري که آنها تا حدّ زيادي به بهداشت و سلامت فکري نرسيده اند و اين نشان ميدهد رفاه و امکانات ميتواند تا حدّي باعث آسايش و آرامش فکري بشر باشد. امّا هر قدر جلوتر ميرود، متوجه ميشود که آرامش را بايد در نقطه ديگري مثل روحيه، اخلاق، ايمان، ذکر، انسانيت و... جستجو کرد و ما هم فقط از منظر مسلماني به اين موضوع نگاه نميکنيم، بلکه منظورمان تمام اديان است. زيرا هر قدر انسانها به فطرت اوليه خود باز ميگردند آرامش بيشتري دارند و با نگاهي به کشورهاي مسلمان و غيرمسلمان ميتوان به اين حقيقت دست يافت که آنها با انفاق (کارهاي خيرخواهانه کردن)، حضور پيدا کردن در کليسا و يا مسجد و... اين اقدامات را براي رسيدن به نقطهاي انجام ميدهند که ما آن را خداوند ميگوييم.

از اينرو، قرآن کريم ميفرمايد: «الَّذِينَ آمَنُواْ وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُم بِذِكْرِ اللّهِ أَلاَ بِذِكْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ » «(هدايت شدگان) کساني هستند که ايمان آورده و قلب هايشان با ياد خدا آرامش ميگيرد. بدانيد که تنها با ياد خدا دلها آرام ميگيرد. » و اين آيه نشان ميدهد که براي بشر، هيچ نسخهاي بهتر از اين پيدا نميشود و ياد و نام خداست که آرامش دهنده قلبهاي انسان هاست. البته اين بدان معنا نيست که داشتن امکانات رفاهي، چيز خوبي نيست چراکه ما آيه «قُلْ مَنْ حَرَّمَ زِينَةَ اللَّهِ الَّتِي أَخْرَجَ لِعِبَادِهِ وَالطَّيِّبَاتِ مِنَ الرِّزْقِ » « بگو: چه کسي زينتهاي خدا را که براي بندگان خود آفريده حرام کرده و از صرف رزق حلال و پاکيزه منع کرده؟ » را داريم. بنابراين، همه اينها خوب هستند به شرط اين که از راه حلال باشند و در آنها افراط و تفريط وجود نداشته باشد و آرامش بشر را سلب نکنند. زيرا هيچ ايرادي ندارد که انسانها از تمتعات دنيوي استفاده مفيد کنند.

 

يکي از مصداقهاي تأثير قرآن در زندگي افراد به ويژه نوجوانان و جوانان را بفرماييد.

واقعيت اين است نوجوانان و جواناني که با قرآن مأنوس هستند آرامش رواني بيشتري دارند و موفقيتهاي زيادتري هم کسب ميکنند تا جايي که اخبار و آمارها نشان ميدهند جامعه قرآني، به دليل داشتن آرامش رواني به عنوان عنصر اصلي سلامتي جامعه، سالمترين جامعهاي است که ميتوان نام برد. اين در حالي است که برخي از افراد در جوامع امروز، با مشکلات متعددي چون؛ نااميدي، پوچ گرايي، اضطراب، افسردگي و... روبرو هستند که خودمنجر به معضلات فراوان ديگري مثل اعتياد، طلاق، خودکشي، نداشتن آرامش و... ميشوند و همه اينها نه تنها براي خود فرد بلکه جامعه نيز پيامدهاي آسيب زايي به همراه دارند. حال، اگر انسانها با قرآن مأنوس شوند و آيات الهي را بخوانند و به آنها عمل کنند، واقعا از تمامي مشکلات روحي و رواني خارج ميشوند. مگر اين که از قرآن براي مطامع دنياي خود بهره ببرند و از آن براي رسيدن به رتبه و جايگاه استفاده کنند. زيرا فردي که در تلاوت و حفظ قرآن، هيچ گونه اخلاصي نداشته باشد با کسي که قرآن نميخواند هيچ تفاوتي ندارد و در حقيقت، افراد بايد قرآن را براي خودِ قرآن و خداوند متعال بخوانند چراکه قرآن نور است. « وَأَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ نُورًا مُبِينًا »

 

«و نوري تابان به شما فرستاديم. » و روايت داريم: «هر جوان مومني که در جواني قرآن تلاوت کند، قرآن با گوشت و خونش ميآميزد و خداوند عزّوجل، او را با فرشتگان بزرگوار و نيک قرار ميدهد و قرآن نگهبان او در روز قيامت، خواهد بود. » حال، با اين تفاسير، آيا چنين جواني ديگر مشکلات روحي و رواني خواهد داشت؟ حقيقتاً اگر در کشور ما، بيشتر به تعاليم قرآني تاکيد و عمل شود، ميتوان سلامت جامعه را افزايش داد.

 

آيا لزوماً قرآن بايد به زبان عربي خوانده شود و با عربي خواندن تأثيرگذار است؟

تفاوتي که قرآن با دعا دارد همين است. از آن جايي که قرآن، کلام خداوند و در حقيقت، کلام اللّه مجيد است خواندن لفظ عربي آن تأثير خود را ميگذارد و البته ترجمه فارسي اش هم بسيار مهم است و به همين دليل، پيشنهاد بنده اين است که هنگام تلاوت، هم عربي و هم ترجمه فارسي آن موردتوجه قرار بگيرد چراکه اگر فرد، فقط عربي بخواند و معناي آيات را متوجه نشود آن طور که بايد تأثيرگذار نيست تا جايي که امام خميني (ره) به فرزندشان آقا سيد احمد (ره) نامهاي نوشتند با اين مضمون که «احمد پسرم! شما قرآن را تلاوت کن. اگرچه معناي آن را نميداني و اين که، چون معني قرآن را نميدانم. پس آن را نميخوانم. بدان که اين وسوسه شيطان است. » و در حقيقت، اين نشان ميدهد که قرآن نخواندن هيچ چارهاي را حل نميکند و بايد قرآن را خواند و به ترجمه و مفاهيم اين کتاب آسماني عمل کرد. زيرا اين دو باعث رسيدن انسان به عمل به قرآن ميشوند؛ به طوري که ميبينيم خيلي از افراد، قرآن را خوب تلاوت ميکنند و حتي ترجمه آن را هم ميدانند. امّا متاسفانه، به اين کتاب آسماني عمل نميکنند و همين مسئله باعث بروز بسياري از مشکلات ميشود. از اينرو، نه تنها عربيِ قرآن، بلکه ترجمه و درک معاني آن نيز بايد موردتوجه قرار بگيرد و به همين خاطر است که ميبينيم بسياري از افراد پس از فارغ التحصيل شدن از دوره متوسطه، در روخواني قرآن بسيار ضعيف عمل ميکنند و تفاوت قرآن با دعا همين است و به دليل اين که دعا، کلام معصوم است، ميتوان فقط معناي آن را خواند. اما قرآن، في نفسه نور است و اثر وضعي دارد و بهتر است که افراد متوجه معني اين کتاب آسماني شوند و حتي اگر معني آن را هم متوجه نشدند، ايرادي ندارد چراکه تلاوت قرآن باعث به وجود آمدن نورانيت در قلب و درون انسانها ميشود که براي اهميت اين موضوع ميتوان به آياتي از سوره هايي، چون ياسين مراجعه کرد که همه اينها مقدمهاي براي عمل به قرآن هستند.

به نظر شما تا چه اندازه نسل امروز با قرآن کريم آشتي هستند و کميّت و کيفيت برنامههاي فرهنگي و آموزشي براي اين فريضه مهم را چطور ارزيابي ميکنيد؟

واقعيت اين است که شايد هنوز ما به آن ايده آلِ موردنظرمان نرسيده ايم. امّا بايد گفت که پس از انقلاب، به موفقيتهاي بسيار خوبي در اين خصوص دست پيدا کرده ايم؛ به طوري که تا پيش از اين، فقط يک رتبه بين المللي در مسابقههاي قرآني داشتيم و حافظان کل قرآن به اندازه تعداد انگشتان دو دست هم نبودند، ولي امروز اين رقم قابل شمارش نيست و برندگان مسابقههاي قرآني ما در سطح بين الملل تا حدي افزايشي بوده اند که تعداد آنها به بيش از 400 نفر ميرسد و همه اينها نشان دهنده رشد و پيشرفت فعاليتهاي قرآني پس از انقلاب بوده است و قابل مقايسه با قبل از انقلاب نيست. امّا با اين وجود، هنوز به ايده آل نرسيده ايم و قابليت بيشتر از اين را داريم. چون همان طور که قبلاً گفتم بسياري از دانش آموزان و فارغ التحصيلان ما در روخواني قرآن مشکل دارند و دليلش هم عدم توجه کافي به اين مسئله در مدارس است تا جايي که در برخي از مدارس، عدهاي از معلمهاي قرآن هنوز به طور تخصصي، مهارتهاي قرآن را آموزش نديده اند و متأسفانه شاهد تدريس معلمهاي ديگر براي اين درس مهم هستيم و اگرچه در اين خصوص، ضعفهايي داشته ايم، امّا دليل نميشود قسمتهاي مثبت و نيمه پُرِليوان را نبينيم چراکه در مقايسه با قبل از انقلاب، در شاخههاي مختلف قرآن بسيار پيشرفت کرده ايم که علاوه بر مسابقات داخلي و بين المللي ميتوان به محافل روخواني قرآن کريم در امامزاده ها، هيأت ها، جلسههاي قرآن خانگي و... اشاره کرد که افراد زيادي شرکت ميکنند و حتي در نمايشگاه قرآن امسال که در ماه مبارک رمضان برگزار شد شاهد موج زيادي از جمعيت در غرفههاي مختلف بوديم که همه اينها بسيار خوشحال کننده هستند. بنابراين، جامعه ما در مسائل ديني و مذهبي رشد خوبي کرده است و البته متأسفانه در اين ميان، درصدي از جامعه هم هستند که به دلايل متعددي چون؛ تهاجم فرهنگي، نداشتن تربيت ديني و...، ميان آنها با قرآن کريم فاصله افتاده است.

 

درمورد « قرآن درماني « و اين که تا چه حد ميتواند براي بشر امروز، کمک کننده و مفيد باشد، توضيح دهيد.

انجام قرآن درماني به شکل صحيح، حقيقتي است که وجود دارد چراکه خود قرآن ميفرمايد: «وَ نُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ ما هُوَ شِفاءٌ وَ رَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ وَ لا يزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَساراً» «و از قرآن، آن چه شفا و رحمت است براي مومنان نازل ميکنيم؛ و ستمگران را جز خسران (و زيان) نميافزايد.»که اين آيه و آيات ديگر نشان ميدهند قرآن و دعا، نيروي قوي را درون انسان به منظور بهبود مشکلات روحي و رواني به وجود ميآورند؛ به طوري که افراد مضطرب و افسرده زيادي را ديده ام که قرآن و جلسههاي ديني، آنها را نجات داده و دليلش هم اين بوده است که خاضعانه و با حضور قلب، اين فريضه مهم ديني را انجام ميدادند چراکه وجود انسان از طريق قرآن، به نيروي فوق العادهاي گِره ميخورد و براي او آرامش روحي و رواني به همراه مي آورد. امّا در اين ميان، عدهاي از اين راه به دنبال کاسبيهايي چون؛ سرکتاب باز کردن، دعانويسي و...

هستند که همه اينها خرافات است و بنده هم اعتقادي ندارم چراکه صرفاً براي رسيدن به پول و مطامع دنياست. زيرا قرآن را بايد با حضور قلب، براي خودش خواند تا به شفاي روح، فکر و انديشه دست پيدا کرد و اميرمومنان (ع) نيز ميفرمايند: «از قرآن شفا بجوييد. درمان دلهاي شماست. » و يا «همانا قرآن شفاء بزرگترين بيماريهاست.»

اطلاعاتی برای نمایش وجود ندارد.