افزايش مصرف مواد صنعتي، کاهش سن آغاز مصرف و رشد تعداد زنان و جوانان معتاد، نشانههايي از گسترش و تغيير الگوي اعتياد در کشور است. براساس دادههاي رسمي، ميانگين سن شروع اعتياد در ايران به حدود 16سال رسيده، هرچند اين عدد از ميانگين جهاني (19سال) کمتر است اما روند نزولي آن در ايران زنگ خطر جدي براي آينده جامعه بهشمار ميرود.
براساس آمارهاي رسمي بيش از 4ميليون و 400هزار نفر در کشور به شکل مستمر يا غيرمستمر موادمخدر مصرف ميکنند. با در نظر گرفتن خانوادهها، حدود 15ميليون نفر از ايرانيان به صورت مستقيم يا غيرمستقيم تحت تاثير مصرف موادمخدرند يعني چيزي در حدود يکششم جمعيت کشور.
از سوي ديگر تعداد معتادان متجاهر به حدود 70هزار نفر ميرسد و نرخ شيوع اعتياد در جمعيت فعال کشور 5درصد اعلام شده است. اين نرخ در ميان کارگران به 22درصد و در دانشآموزان به 2درصد ميرسد؛ آماري که نشاندهنده گسترش اين آسيب در قشرهاي مولد جامعه است.
يکي از تغييرات مهم در الگوي مصرف، رشد سريع مصرف ماده مخدر «گل» است. اين ماده که در دهه90 در رتبه 6 يا 7 مصرف قرار داشت، اکنون پس از ترياک و شيشه، سومين ماده پرمصرف در کشور شده است.
طبق آمار ستاد مبارزه با موادمخدر، در گروه سني نوجوانان (15 تا 18سال)، 66 صدمدرصد مصرف گل و 25صدمدرصد مصرف حشيش ثبت شده است. اين آمار در ميان جوانان به ترتيب 3/3درصد و 5/2درصد ميرسد. ناگفته نماند که اين اعداد مربوط به درصد مصرفکنندگان موادمخدر هستند، نه کل جمعيت.
با اين وجود دکتر صفاتيان معتقد است اين اعداد مربوط به پژوهشهاي سال1390 است و روشهاي فعلي آمارگيري، بهدليل جرمانگاري مصرف، قادر به ثبت واقعيتهاي امروز جامعه نيست. مشخص نيست که چرا ارقام دولتي حقيقت بحران اعتياد را پنهان کردهاند.
برخلاف آمارهاي رسمي که گاه تصويري آرامبخش ارائه ميدهند، آنچه دکتر صفاتيان از دل جامعه روايت ميکند، تصويري نگرانکننده است. او با قاطعيت گفت: آنچه در جامعه ميبينيم برخلاف آنچه مسوولان ستاد مبارزه با موادمخدر ميگويند نهتنها مصرف موادمخدر در جامعه افزايش پيدا کرده بلکه سن مصرفکنندهها نيز به شدت کاهش يافته است. از طرفي ديگر زنان مصرفکننده نيز نسبت به سالهاي گذشته بيشتر شدند. اين واقعيت تلخ، زنگ هشداري جدي براي تمام دلسوزان جامعه است.
منبع: روزنامه جهان صنعت
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.