وجود مشکلات اقتصادي و اجتماعي باعث شده نشاط در جامعه ما هر روز کمرنگتر از روز قبل شود. اين در حالي است که به باور بسياري از کارشناسان نشاط و شادي ميتواند عامل اصلي پيشرفت و پويايي در جامعه باشد.
به گزارش «شيعه نيوز»، به باور بسياري، جامعه غمگين و خموده امکان رشد پيدا نميکند و همين مساله باعث بروز مشکلات بسياري در جامعه ميشود. از جمله افزايش ميزان خشم، پايين آمدن تحمل اجتماعي، بالا رفتن آمار بزههاي اجتماعي و سست شدن پيوندهاي خانوادگي. تمامي اين مسائل ميتواند دليل کمبود شادي در جامعه باشد. اما مساله مهم اين است که وقتي مردم از رفاه اجتماعي مناسب برخوردار نباشند قطعاً يکي از زمينههاي وسيع شاد بودن از آنها گرفته ميشود.
فقر علت اصلي نبود شادي در جامعه است
مصطفي اقليما، پدر علم روانکاوي ايران، دراينباره ميگويد: «شادي عنصر مهمي براي پيشرفت جامعه است که متاسفانه مسئولان به آن توجه کافي نداشتهاند. فراهم آوردن شرايط براي نشاط اجتماعي علاوه بر ايجاد شرايط تفريحي مناسب نيازمند رفاه اجتماعي است.»
او ميافزايد: «متاسفانه در حال حاضر فقر و مشکلات معيشتي و اقتصادي در صدر دلايل شاد نبودن افراد جامعه قرار دارد. تا زماني که افراد از رفاهي نسبي برخوردار نباشند و ذهنشان درگير معيشت و تامين هزينههاي زندگي باشد هيچ دليلي براي شاد بودن نميبينند و اين مساله باعث ميشود پويايي جامعه به کندترين وضعيت ممکن برسد.»
اقليما ادامه ميدهد: «شما خانوادهاي را در نظر بگيريد که پدر و مادر تمام طول روز درگير تامين هزينههاي معيشتي هستند. فرزندان به همين دليل ساعتهاي طولاني يا در مدرسه هستند يا در خانه تنها به سر ميبرند و شايد هم به پدربزرگ و مادربزرگ سپرده شوند. قطعاً پدر و مادر بعد از ساعتهاي طولاني کار کردن توان و حوصله وقت گذاشتن براي فرزندانشان ندارند. شايد تفريح اين بچهها به آخر هفته محدود شود که البته در بسياري از خانوادهها آخر هفته هم به انجام کارهاي عقبافتاده اختصاص پيدا ميکند. حال سوال اينجاست فرصت شادي براي اين بچهها چه زماني فراهم ميشود؟»
امنيت اجتماعي نشاط اجتماعي به همراه ميآورد
پدر علم روانکاوي ايران در بخش ديگري از صحبتهايش به مساله امنيت اجتماعي اشاره ميکند: «عامل بعدي که باعث نشاط اجتماعي ميشود امنيت اجتماعي است. امنيت اجتماعي شامل امنيت فردي، شغلي، خانوادگي و... ميشود. چگونه ميتوان انتظار داشت بدون وجود امنيت شغلي نشاط اجتماعي وجود داشته باشد؟ امنيت همان احساس آرامشي است که افراد در سايه اجراي قوانين جاري در جامعه احساس ميکنند. قوانيني که هر يک با چارچوبهاي خاص خود ميکوشند از تضييع حقوق افراد جامعه جلوگيري شود. تغيير قوانين به صورت دائمي، يکسونگري به آنها، ناديده گرفتن و اجراي ناقص آنها ميتواند امنيت رواني حاکم بر جامعه را به خطر اندازد. در سايه نبود امنيت رواني و اجتماعي، نميتوان از نشاط اجتماعي صحبت کرد.»
اقليما توضيح ميدهد: «بسياري از موفقيتهاي مورد انتظار جامعه در گرو نشاط اجتماعي است. وقتي جوانان از رفاه نسبي برخوردار باشند و درگير مساله معيشت نباشند قطعاً ميتوانند بهراحتي ازدواج کنند. اگر امنيت شغلي داشته باشند و به آينده اميدوار باشند قطعاً به فرزندآوري فکر خواهند کرد و در اين شرايط ديگر جامعه با مشکلي به نام پيري جمعيت مواجه نخواهد بود.»
او ميگويد: «قطعاً شايستهسالاري يکي از مهمترين راهکارهاي بهبود شرايط اقتصادي و اجتماعي است. مساله اينجاست که افراد در جايگاه درست خود قرار بگيرند و از تواناييهايشان در پيشبرد اهداف جامعه استفاده کنند. در واقع نشاط اجتماعي به خودي خود ايجاد نميشود بايد شرايط آن فراهم باشد و برقراري اين شرايط تنها از دست افراد توانمندي برميآيد که در جايگاه درست مديريتي قرار دارند.»
خيلي از مشکلات را ميشود با ايجاد شادي و نشاط حل کرد
مصطفي اقليما در پايان با تاکيد بر اينکه جاي خالي شادي در جامعه را بايد در برنامههاي مسئولان جستوجو کرد ميگويد: «ما در تقويممان تاريخهاي مناسبتي بسياري داريم که ميتواند فرصت ايجاد نشاط در جامعه باشد اما بهدرستي از اين فرصتها استفاده نميکنيم. خيلي تلخ است اما انگار واقعاً برخي دوست ندارند مردم شاد باشند در حالي که خيلي از مشکلات را ميشود با ايجاد شادي و نشاط حل کرد. نميگوييم اين شادي ميتواند مستقيماً بيکاري و تورم را کنترل کند اما همين که مردم براي ساعاتي به گرفتاريهايشان فکر نکنند و خوشحال باشند، زمينهاي ميشود که حس همدلي و همبستگي بيشتري داشته باشند و با اين روحيه آمادگي پيدا کنند تا با کمک به دولت و مسئولان اجرايي، در حل مشکلات مشارکت کنند.»
اظهار نظر 0
روزنامه به دیدگاه شما نیازمند است،از نظراتتون روی موضوعات پیشوازی خواهیم کرد.